Política

MARGARIDA FELIU

ALCALDESSA DE VILADRAU (ERC)

“No volem créixer en extensió”

“Ara la prioritat és l'estació de tractament d'aigua potable, hem de ser conscients de l'aigua que distribuïm”

“Dependre de tantes administracions ens afecta i espero que en un futur no hi hagi diputacions”

Quin és el projecte estel·lar del mandat?
Quan ens vam presentar teníem dos projectes: fer un centre de dia per a la gent gran i que la llar d'infants millorés el lloc on està. També ens vam proposar crear el Consell de Poble, un organisme de participació ciutadana, i començar a redactar el POUM ja que des de 1986 ens trobem amb normes urbanístiques. Pel camí hem trobat altres temes.
I s'ha avançat en els temes inclosos al programa electoral?
El consell de poble va començar a funcionar amb els pressupostos participatius i aquest any ja te tot un programa relacionat amb la governança. Pel que fa al centre de dia ja hem dit quin arquitecte ho farà i ara cal treure-ho a concurs. Ha de ser un projecte important d'aquest 2017. A la llar d'infants falta treure una caldera mal situada i a partir del curs vinent tot es estarà en funcionament. I del POUM ja tenim l'avanç de planejament.
Quins són els altres temes?
Bàsicament dos. El primer és que vam descobrir un problema amb l'aigua i que havíem de fer una estació de tractament d'aigua potable. Se sabia que s'havia de fer però com a veïna desconeixia el greu problema de la qualitat de l'aigua. La prioritat ara és l'ETAP. No estava al programa però hem de ser conscients de l'aigua que distribuïm.
Quin problema té, l'aigua?
Tenim sort que l'aigua arriba amb bona qualitat d'uns aiguaneixos, però no hi ha cap sistema tractament i, de tant en tant, els paràmetres biològics no eren del tot correctes.
I el segon tema afegit?
Al poble, tenim una empresa de liquats vegetals i 15 dies abans de les eleccions es va aprovar una ampliació. El projecte és ambiciós i en un poble petit com el nostre amb un turisme de natura, hem de vigilar l'impacte de les obres, coses com la mobilitat dels camions, la depuradora... Aquests dos temes ens han ocupat el 90% del temps, però tot i així el que teníem al programa també ho hem fet.
Parla del turisme de natura. El Medi ambient és una aposta important?
Sí, ens agradaria ser un municipi pioner amb sostenibilitat. I per exemple volem apostar pels punts de recàrrega per a cotxes híbrids i elèctrics. Ho pensem com un tema de dinamització turística del municipi.A més,Viladrau va aprovar aquest any i que som el 5è municipi de Catalunya, el primer d'Osona i de Catalunya Central que és que el 0.5% de l'IBI que es recapta s'ha de dedicar a projectes de conservació i recuperació de fauna, la flora i el paisatge.
Com va el pacte amb CDC?
És un pacte en què vam definir molt clarament les línies prioritàries i tothom té ganes que els acords presos funcionin. Ho fem prou bé. També hauria estat bé que l'altre grup a l'ajuntament s'hi adherís. La proposta era fer un govern de tres perquè tothom se senti útil. El pacte entre ERC i PDeCAT funciona perfectament i és una pena no haver pogut incorporar l'altre grup. Les opinions de tothom són importants.
Quin Viladrau es dibuixa, al POUM?
El poble ha de ser un equilibri entre sostenibilitat, natura i salut. Pel que fa al creixement, no volem créixer amb extensió, seria insostenible. No preveiem créixer desmesuradament. Hi ha diverses línies. D'una banda Viladrau ha anat creixent en extensió però ha anat deixant forats al centre urbà que en 30 anys no tenen bona solució. La idea dels redactors és que quests forats tinguin una solució. Una altra línia és la renaturaltizació del municipi per tractar millor la natura i que des del centre urbà es pugui arribar a la muntanya. Un altre tema són els nuclis com el barri de les Casiques, que era un veïnat que estava separat del poble però que ara ha de formar part del nucli urbà. A més, el 30% o el 40% dels carrers no tenen serveis, no estan asfaltats. És una de les coses que el POUM ha de preveure. També volem que es torni a valoritzar l'antiga zona industrial.
L'anul·lació del pla especial protecció del parc natural del Montseny afecta el municipi?
Ens podria afectar però a l'avanç del POUM vam incorporar el que deia la llei de protecció del parc i ara tenim el mateix grau de protecció que deia la llei del parc.
Han tingut queixes del servei de Correus. Ha millorat?
El primer any també vam tenir problemes greus amb Movistar perquè cada divendres estàvem sense línia. Després de recollir signatures, ara funciona. Toca fusta. Però amb Correus és molt complicat. Posarem l'oficina als baixos de l'ajuntament per saber si el carter ve com a mínim. El problema és que cada tres o sis mesos canvien de carter i quan coneix la zona el canvien. Hem parlat amb Correus però és de difícil solució. Intentarem millorar però hi dono poques possibilitats.
S'han declarat territori desmilitaritzat. Defensa ha portat al jutjat Llançà per aquest motiu. A Viladrau ha passat?
Vam fer un ple extraordinari per aprovar la moció de territori desmilitaritzat i crec que ho havíem de fer i que està molt bé que ho haguem fet. A nosaltres no ens ha arribat res, potser perquè estem en terra de ningú.
Parla del fet de ser a Osona però a la demarcació de Girona?
Estar a tot arreu ens desgasta. Depenem de la Diputació de Girona, de Sant Coloma de Farners pel partit judicial i del Consell Comarcal d'Osona. Ho vivim malament. És horrorós. No acabem d'entendre que les diputacions no segueixin la mateixa línia. Dependre de tantes adminstracions ens afecta i espero que en un futur no hi hagi diputacions. Esperem el canvi al setembre i, si no, ens haurem de plantejar on volem ser.
Quin paper hauran de tenir els ajuntaments en aquest tram final del procés de Catalunya?
El que calgui. Estem a totes. Amb més explicacions o menys però farem el que calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.