Sánchez i Díaz, a la caça del vot de López
El candidat madrileny fa una oferta al basc perquè s'uneixi a la seva candidatura de cara al 21-M
L'al·ludit es mostra molest i insisteix que no vol plegar
L'andalusa apel·la al vot útil per erosionar l'exlehendakari
Situar-se en terreny neutral està servint a Patxi López per poder fer la viu-viu fins a les primàries i, un cop conegui quin és el seu suport, oferir-se al guanyador de la batalla amb el pretext que ell no anava contra ningú. És per això que fins llavors ha d'anar esquivant com pugui els intents d'opa dels rivals. Si bé durant setmanes la tesi més estesa era que la candidatura del basc havia estat prefabricada des de l'entorn de Susana Díaz per desgastar Pedro Sánchez i que abans de la votació s'acabaria unint a l'andalusa, ahir el madrileny –sentint-se fort després del cop d'efecte aconseguit en la presentació d'avals– feia un intent descarat per apropiar-se de tot aquell vot antisusanista que s'entreveu entre els militants afins a López. “No cal esperar fins al 21 de maig per refer la unitat del PSOE”, reblava Sánchez, proposant assumir com a propi el gros del programa del seu rival i antic company de batalles en els moments previs a la seva dimissió l'octubre passat, fins que les aspiracions del basc a la secretaria general van posar fi a la bona sintonia que fins llavors havien demostrat.
L'oferiment de Sánchez per tal de “compartir camí” i arribar al 21-M amb una única candidatura va rebre, però, una rotunda negativa de l'exlehendakari, que el despatxava acusant-lo d'actuar “com Podem, fent els anuncis a través dels mitjans de comunicació”, en al·lusió a l'oferta pública de govern que Pablo Iglesias va fer al PSOE el febrer passat, sense haver-ho consultat amb Sánchez. L'entorn de López, molest pel que consideren una falta de tacte del madrileny per no haver-se posat en contacte amb ells, garantia que encara que les formes haguessin estat diferents, el resultat hauria estat el mateix.
Ahir al vespre, López va comparèixer en roda de premsa –després de confirmar-se que tenia avals suficients per continuar dins la cursa– per confirmar que no ha tingut mai intenció de retirar-se, i alhora insistia a no voler acceptar “ni arranjaments ni pactes foscos”.
Atacs al rival
L'equip de la presidenta de la Junta també s'ha fixat com a objectiu erosionar el poc o molt suport que pugui tenir a hores d'ara López i, sobretot, prendre-li aquell militant que ara mateix optaria per ell perquè el considera l'alternativa més moderada, que és, precisament, l'espai que pretén ocupar Díaz. Amb gairebé tot l'aparell territorial, la vella guàrdia socialista i la major part dels mitjans de comunicació estatals empenyent-la, necessita com sigui ampliar distàncies respecte a Sánchez. Convençuda que els que ja han pres posició en favor del madrileny són difícils de revertir, ha decidit apel·lar al vot útil, que se situa, sobretot, al voltant de la candidatura del tercer en discòrdia, a banda de la bossa de militants –més de 50.000– que no s'han implicat en la guerra d'avals, però que també estan cridats a les urnes.
De moment, però, Díaz es reserva la munició pesant per atacar el que s'ha revelat com la seva gran amenaça. Així, oblidant-se que ella la nit anterior havia demanat als seus seguidors que parlessin “bé” de tots els seus companys, ahir s'acarnissava amb Sánchez per haver ofert a López anar junts i el desqualificava per haver volgut “esgarrapar” vots a la desesperada: “N'hi ha que el segon dia ja veuen que no els surten els comptes i es plantegen fer confluències, cosa que nosaltres no farem.” Díaz, doncs, va voler emfasitzar el paper de perdedor que atorga al madrileny i, en aquest sentit, reblava: “Hi ha qui està content de ser segon, i ja és el tercer cop que està content de ser segon”, amb referència a les vegades que Sánchez ha passat per les generals i ha perdut.