El liberal Moon Jae-in guanya les eleccions a Corea del Sud
El líder del Partit Democràtic trenca amb una dècada de domini conservador
La corrupció i la trama de la Rasputina han marcat els comicis
Haurà de pactar els plans de reforma fins al 2020
El liberal Moon Jae-in es va imposar ahir en les eleccions celebrades a Corea del Sud i serà el nou president del país. Moon Jae-in va trencar amb una dècada de domini conservador després del cas Rasputina, que va comportar el cessament de la seva predecessora en el càrrec. La Comissió Oficial Electoral (NEC) el va proclamar guanyador amb més del 88% dels vots escrutats, dels quals Moon en va aconseguir el 40,28% ,contra el 25,08% del seu perseguidor més proper, el conservador Hong Yoon-pyo.
La distància amb els seus adversaris –més de quatre milions de vots– va portar el polític a proclamar-se hores abans vencedor davant milers de seguidors congregats a l'emblemàtica plaça de Gwanghwamun de Seül, escenari de les protestes més grans contra l'expresidenta Park Geun-hye després de l'esclat del escàndol Rasputina.
Moon adoptarà el càrrec gairebé immediatament, en lloc d'haver d'esperar els dos mesos de transició que són tradició al país, circumstància que s'esdevindrà per primera vegada des que Corea del Sud va tornar a celebrar eleccions democràtiques el 1987, atès que al capdavant del país hi ha un govern interí des de fa cinc mesos.
Marcat per la corrupció
El president provisional, Hwang Kyo-Ahn, anunciarà avui mateix la dimissió d'un càrrec que ha ocupat des que el passat 9 de desembre el Parlament va destituir l'expresidenta, una decisió que després va ratificar el Constitucional al març forçant l'avançament d'eleccions. La implicació de Park, empresonada ara de manera preventiva, en la trama de corrupció de la Rasputina ha condicionat completament aquests comicis, en què hi ha hagut la participació més elevada en dues dècades, del 77,2%. Això és prova de la indignació que va generar un escàndol que va esclatar fa una mica més de sis mesos i que va treure milions de sud-coreans als carrers l'hivern passat per demanar la dimissió de Park.
Implicats
La filla del dictador Park Chung-hee està acusada de crear una xarxa de tràfic d'influències amb la seva amiga Choi Soon-sil, coneguda com la Rasputina per la seva influència sobre l'expresidenta, que suposadament va subornar amb milions de dòlars grans empreses. Entre els implicats hi ha el president de facto del grup Samsung, Lee Jae-yong, que també ha entrat a la presó de manera preventiva.
Moon s'ha compromès a crear ocupació pública –800.000 llocs de treball–, a potenciar les pimes i a reduir la tremenda desigualtat en un país on el 10% dels assalariats s'emporten la meitat del que genera, una circumstància que revela la tremenda concentració de riquesa i poder dels chaebol, els grans conglomerats controlats per clans familiars.
Sense majoria absoluta
No ho tindrà fàcil perquè la seva formació, el Partit Democràtic (PD), domina l'Assemblea Nacional (Parlament), però no hi té majoria absoluta, i haurà de pactar els seus plans de reforma fins al 2020, data de les pròximes legislatives. També haurà de decidir si concedeix un indult (tal com s'ha fet amb anteriors expresidents sud-coreans) a Park Geun-hye en cas que sigui condemnada, o si demostrarà el seu compromís en la lluita contra la corrupció mantenint-la a la presó.
Un perfil de líder d'esquerres i defensor dels drets civils
Moon Jae-in, un exadvocat bregat en la defensa de drets civils, s'ha convertit en el dotzè president de Corea del Sud i simbolitza el desig de canvi després que el conegut cas de corrupció motivés el cessament de la conservadora Park Geun-hye. Té 64 anys, és catòlic, és casat i té dos fills. El seu perfil d'activista amable i compromès amb les causes dels més febles ha canalitzat millor que ningú el cansament que deixen deu anys de governs conservadors i un escàndol que ha despullat les misèries de la política i el món empresarial sud-coreà. Moon encaixa en el perfil del clàssic líder d'esquerres sud-coreà que va lluitar als carrers per fer caure les dictadures militars de Park Chung-hee i Chun Doo-hwan. En política internacional se l'acusa de ser massa tou i proper a Corea del Nord, però també ha advocat per mantenir una relació estreta amb els EUA, el principal aliat militar del país.