Dotze municipis estudien renovar les biblioteques
Aspiren a una línia d'ajuts de la Diputació per redactar els projectes
Tres són per ampliacions i la resta per trasllat
Tres ajuntaments més es presenten per analitzar les necessitats de lectura
Dotze ajuntaments de les comarques gironines s'han presentat a la convocatòria d'ajuts que el ple de la Diputació de Girona va aprovar al març destinats a reactivar el pla de biblioteques amb una partida en el pressupost de l'organisme de 500.000 euros. L'objectiu d'aquesta subvenció és fer un primer pas perquè els consistoris puguin iniciar la redacció dels projectes d'ampliació, reforma o nova construcció, depenent dels casos, de les biblioteques dels seus municipis. Els dotze ajuntaments que s'hi han presentat són l'Escala, Figueres, Vilafant, Caldes de Malavella, Llançà, Santa Cristina d'Aro, Puigcerdà, Castell-Platja d'Aro, Olot, Arbúcies, Celrà i Sant Joan de les Abadesses.
Tres dels dotze ajuntaments s'han presentat al programa ciutat de la convocatòria, que és el que estudia les necessitats del mapa de lectura pública i en fa un diagnòstic en el municipi. És el cas d'Olot, per determinar si una biblioteca és suficient, i el de Figueres i Vilafant, que si bé són dos municipis, el projecte presentat és conjuntament. Tenir biblioteca és obligatori en els municipis a partir de 5.000 habitants i Vilafant, a l'Alt Empordà, és l'únic municipi de la demarcació que no disposa de biblioteca.
Cinc ajuntaments aspiren a la línia d'ajuts per a la redacció del projecte bàsic, que és el que reflecteix la concepció general de l'edifici, com ara si cal ampliar-lo o rehabilitar-lo. Els consistoris que aspiren a aquest programa són l'Escala, Caldes de Malavella , Llançà, Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro. Quatre consistoris s'han presentat tant al projecte bàsic com al de l'execució, que és el que ja està a punt per posar a licitació l'obra. Són Puigcerdà, Arbúcies, Celrà i Sant Joan de les Abadesses.
La majoria dels projectes que s'han presentat són trasllats a nous emplaçaments, com ara Llançà i Santa Cristina d'Aro, o la rehabilitació i adaptació d'un edifici preexistent, com passa a Sant Joan de les Abadesses, l'Escala i Arbúcies. També hi ha projectes presentats per a ampliacions de les biblioteques de Puigcerdà, Caldes de Malavella, Celrà i Castell-Platja d'Aro. El cost total d'encarregar la redacció d'aquests projectes suma gairebé 700.000 euros (688.075 euros). Les subvencions que els ajuntaments han demanat a la Diputació s'eleven gairebé al mig milió d'euros (493.543,04). En aquest sentit, l'aportació dels ajuntaments serà de prop de 200.000 euros (194.532 euros).
El vicepresident responsable de Cultura, Albert Piñeira, va destacar que aquesta convocatòria els permetrà tenir una “foto molt completa de les necessitats que hi ha a la demarcació d'uns equipaments públics que realitzen una funció cultural essencial”. Piñeira va valorar positivament el fet que la Generalitat també destini enguany recursos al pla de biblioteques: “És important que les dues administracions anem alineades.” El vicepresident responsable de Cultura va afegir que en el futur els agradaria obrir noves convocatòries de subvencions per a “l'execució i finançament de projectes”. La línia d'ajuts actual servirà per pagar honoraris d'arquitectes per la redacció dels projectes.