«Avui voto per primera vegada»

La tradicional fira de Santa Llúcia que se celebra a l'Arboç cada any va estar marcada enguany per la consulta sobre la independència. El local habilitat per dur-hi a terme les votacions, uns baixos d'un domicili particular del carrer Sant Rafel, es confonia, de lluny, amb un dels estands de la fira, a causa del gran nombre de persones que s'arreplegaven al seu voltant. A banda dels curiosos, que volien saber com anava tot, hi havia els de l'armilla groga, membres de l'organització, que van establir unes normes serioses de seguretat: ningú podia entrar a la sala de votacions sense haver ensenyat prèviament el carnet d'identitat. «Ja l'he de treure?», preguntaven alguns veïns sorpresos pel rigor dels organitzadors. Això, però, no va dissuadir ningú d'exercir el dret de vot, i la jornada va estar marcada per un degoteig constant de veïns de l'Arboç que, aprofitant que passejaven per la fira, o bé havent-hi acudit expressament, van participar en la consulta. D'altres veïns, però, passaven de llarg del local electoral o només hi ficaven una mica el nas, com si no els afectés. «Jo no en sé res, d'això del referèndum», assegurava un veí que només tenia interès en les paradetes de la fira de Santa Llúcia. En total van votar poc més de mol persones, un 23% del total, i un 88% va agafar la papereta del sí.

Un dels organitzadors de la consulta, Jordi Enric Pàmies, destacava la normalitat i el civisme amb què es va desenvolupar la jornada. Pàmies també va assegurar que, tot i els nombrosos cartells que hi havia en gairebé tots els carrers del municipi, la principal campanya va ser el boca-orella, que va ser a càrrec dels voluntaris de la plataforma L'Arboç Decideix. I va funcionar, fins i tot, amb els immigrats. «Hem fet una campanya específica per a ells, els hem anat a buscar i els hem explicat de què va, això, perquè són nous catalans que també tenen dret a decidir», va manifestar Pàmies. I per sorpresa seva, la reacció del col·lectiu immigrat va ser molt positiva. «No ens ho esperàvem», va reconèixer Pàmies. Ahir, doncs, molts veïns d'origen magribí o romanès també van anar a votar. És el cas d'Amhammad Ikouh, que fa divuit anys que viu a Catalunya i ahir va votar a favor de la independència. El raonament sobre el seu vot era ben senzill: «M'han dit que és per Catalunya, i si és per Catalunya em sembla bé.» De fet, ahir era el primer cop que Ikouh exercia el dret a vot des que és aquí, tot i que ja té la nacionalitat espanyola, amb la qual pot votar en qualsevol altre procés electoral. La seva inexperiència en eleccions, però, es va fer palesa quan, malgrat la decisió amb què va accedir al local electoral, amb el carnet d'identitat a la mà, va haver de preguntar en diverses ocasions com funcionava tot plegat.

Però no només els immigrats van poder votar, ahir, molts per primer cop, sinó que també ho van poder fer els joves de més de 16 anys. Tot i això, a l'Arboç van ser pocs els joves que ahir es van atansar a les urnes. Arnau Boronat, de dinou anys, va reconèixer que alguns joves de 16 a 18 anys «són passotes i no votaran». De tota manera, Arnau Boronat va veure de molt bon ull que es donés aquest dret a partir dels 16 anys. «Molts ja tenen consciència política, i està bé que puguin votar», va explicar. I així, des dels més grans fins als més joves, des dels arbocencs i arbocenques de tota la vida fins als instal·lats més recentment, van participar en la festa de la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.