GIRONÈS
Al Gironès la participació va anar del 23% de Llagostera al 51% de Sant Jordi Desvalls, on no hi va haver cap «no»
»
Ha votat més la gent gran o més la gent jove? Doncs depèn, perquè mentre en alguns pobles els organitzadors asseguraven que ahir havien passat per les urnes pràcticament tots els avis, en altres explicaven que a més d'un li feia por anar a votar «pel que pogués passar». Al Gironès ahir es votava en onze municipis: Campllong, Bordils, Cassà de la Selva, Celrà, Cervià de Ter, Flaçà, Juià, Llagostera, Llambilles, Sant Gregori i Sant Jordi Desvalls. Es tracta de municipis amb poblacions molt diferents i això es notava en l'ambient dels diferents col·legis electorals. Uns col·legis que ahir més que mai exercien com el que són, ja que els més petits, i els no tan petits, hi van rebre una bona lliçó de democràcia. I és que a diferència de la resta d'eleccions ahir podien seguir tot el procés des de primera línia com acompanyants dels pares o avis que voluntàriament feien de membres de les meses i que amb el seu neguit els feien creure que alguna de grossa en passava.
A Llagostera, abans de dinar gairebé hi havia tant ambient dins el Casino on hi havia les meses electorals com a fora, a la plaça on se celebrava la fira de Nadal. En una mesa electoral es va arribar a formar cua per poder emetre el vot, mentre que a la taula del costat un dels voluntaris de Llagostera Decideix animava a votar per poder assolir la xifra «màgica» de 200 vots. No va tardar gens i la fita va provocar els aplaudiments i la celebració dels presents a la sala.
A dos quarts d'una del migdia havien votat 659 persones a Llagostera, mentre que a Cassà a les 11 del matí ja havien passat prop de 600 persones pel centre recreatiu, convertit per un dia en col·legi electoral. Però tant un com l'altre van ser els municipis del Gironès amb una participació més baixa, del 26,3% a Cassà i del 23,4% a Llagostera. La participació més alta, del 51%, va ser a Sant Jordi Desvalls, on es va organitzar un ampli programa festiu.
I és que tant allà com a la resta de municipis l'ambient que es vivia al voltant de la consulta era molt festiu. També és veritat que hi ajudaven els nombrosos actes d'animació que s'havien organitzat ja fos amb motiu de la votació o amb motiu de La marató de TV3. Perquè en molts municipis els col·legis electorals i els actes de La marató se celebraven al mateix lloc o en edificis veïns. A Campllong, per exemple, mentre uns veïns votaven al bar del local social, d'altres participaven al pis de dalt en un tast de vins solidari.
La gent també anava a votar amb cara de festa i a diferència d'altres eleccions ahir no s'amagaven a l'hora d'agafar la papereta del «sí». «Hi podem posar més d'un «sí» dins del sobre?», preguntava una veïna de Llagostera amb cara de múrria. Només hi va posar una papereta perquè no volia que el vot fos nul, al contrari que un veí de Cassà que va tirar pel dret i va introduir dins l'urna un plec de paperetes. Però els organitzadors ho tenien molt clar: s'aplicarien les mateixes normes que en altres eleccions, o sigui que els vots fora del sobre serien nuls.
Sense poder acreditar que un és del poble
Més d'una persona es va quedar ahir sense poder votar per no poder acreditar que era veí del poble. Això va passar per exemple a Celrà, on els últims anys s'hi ha traslladat a viure molta gent de fora que, en molts casos, encara no hi està empadronada i en el seu carnet d'identitat figura una adreça de fora del municipi. És a dir que, tot i l'enuig que això els va provocar, algunes d'aquestes persones es van quedar sense poder votar, tot i que viuen al municipi. A Celrà, el col·legi electoral es va instal·lar en un local municipal que havia estat l'ajuntament.
Subhasta i pica-pica a Llambilles
A Llambilles, els veïns que van anar a votar no només van poder gaudir d'un petit pica-pica que havia posat a disposició l'organització per fer més festiva la diada, sinó que també podien comprar números per participar en un sorteig de dos quadres. L'objectiu del sorteig era recollir diners per cobrir les despeses de la «campanya electoral» per la consulta. La idea era que si sobraven diners es destinarien a La marató de TV3. Les votacions es van fer a l'entrada del pavelló.