Política

Obama i Merkel, líders d’un món millor

La cancellera rep entre multituds l’expresident nord-americà hores abans de la trobada amb Trump

Barack Obama i Angela Merkel, de nou plegats davant la Porta de Brandenburg, entre somriures de complicitat i la barreja de senzillesa i poder que a tots dos els agrada representar. Un expresident sotmès a preguntes crítiques, com ara com es compagina un Nobel de la Pau amb la mort de civils per drons del seu exèrcit. I una cancellera a qui es qüestiona com es pot repatriar a l’Afganistan refugiats que potser tenen la vida amenaçada al país d’origen.

El congrés de l’Església Evangèlica alemanya va triar bé els seus dos convidats “estel·lars”, per a l’arrencada dels cinc dies de jornades de trobades, a tot nivell, en commemoració dels 500 anys de la reforma luterana. També va triar un format de tertúlia sense discursos, en què els moderadors o els estudiants presents van col·locar els dos líders davant preguntes ètiques que preocupen la comunitat religiosa, molt activa en l’acollida de refugiats. “No podem acollir tothom que busca protecció al nostre país. Siguin procedents de Síria, cap a Alemanya, o de Mèxic, cap als Estats Units. Els interessos dels nostres ciutadans també s’han de defensar. Hi tenen dret”, va dir Obama, mentre Merkel insistia en la seva consigna oficial: “Fem tot el possible per acollir tots els que necessiten protecció i tenen dret a rebre-la.”

Un món millor, dins del que és possible, era el missatge de tots dos. Obama va reconèixer que la seva reforma sanitària –“el gran orgull de la meva presidència”– està en perill, sense esmentar el nom de qui l’amenaça, Donald Trump. No calia tampoc que ho fes, perquè tota l’escenografia estava concebuda com una mena de “trobada anti-Trump”.

De la trobada “entre amics” –i, per tant, oberta a la crítica– de l’Església Evangèlica, Merkel va volar directament a Brussel·les, on l’esperaven aliats menys desitjats, com ara Trump, amb qui després anirà al G-7 i a qui al juliol farà d’amfitriona en la cimera del G-20 d’Hamburg.

Poder i crítica

Les explicacions d’Obama i Merkel sobre les limitacions del poder, en una societat democràtica, no tenien to d’excusa de mal complidor, sinó que fins i tot servien per destacar el seu tarannà, com a representants dels ideals de societats obertes, on no hi ha poders absoluts. Un format impensable, amb un Trump o un Erdogan, pel que fa a Turquia. No només perquè aquests sí que són presidents en exercici, i no jubilats com ara Obama, sinó perquè el que els caracteritza és l’ambició d’acaparar poder i rebutjar la crítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Alfred Bosch impulsa la tercera candidatura per liderar ERC

BARCELONA

El llegat de Maragall

Barcelona
Paola Lo Cascio, Andreu Mayayo i Òscar Monterde
Historiadors

“Pasqual Maragall va ser molt anticipador en l’anàlisi europea”

BARCELONA
Itàlia

El ministre italià de Cultura dimiteix després d’admetre una afer amb una influenciadora

Barcelona
Estats Units

El jutge ajorna la sentència contra Trump pel cas Stormy Daniels

Barcelona
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona