Sacsejada per la independència

Amb un 30% de participació i una victòria rotunda del «sí», els organitzadors del 13-D demanen un referèndum nacional vinculant

Dels 700.000 catalans cridats a les urnes van votar uns 200.000, un 30% dels interpel·lats. La mobilització va estar relacionada amb nombre d'habitants del municipi. A menys població, més participació, i a la inversa. Localitats com ara Calders o Palau de Santa Eulàlia van superar el llindar del 50% mentre que altres com Vilanova i la Geltrú es van quedar en un 15,68%. A Sant Cugat del Vallès, municipi més gran on es feia, la mobilització va ser d'un 25%. A la comarca d'Osona –on les consultes les muntava Osona Decideix– la participació va superar el 40%.

La victòria del «sí» va ser rotunda. Va obtenir el suport del 94,71% dels votants, per davant del 3,53% que van optar pel «no», l'1,76% de blancs i el 0,34% de nuls. Amb aquests resultats i malgrat que la participació mitjana no es va acostar al 40% que s'havien fixat, des de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, el seu portaveu, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ja apuntava cap a «nous horitzons». I anunciava que avui registrarà una iniciativa parlamentària per poder celebrar un referèndum nacional el 25 d'abril que ve, quan s'havia de fer la tercera onada de consultes després del 28 de febrer. Extrapolant les dades d'ahir donava per feta «una victòria rotunda», ja que hi hauria 1,8 milions de partidaris d'un estat català. Un altre dels membres de la coordinadora, Uriel Bertran, destacava «l'heroïcitat» de les consultes d'ahir.

Una de les característiques va ser la diversitat de persones que es van acostar als espais habilitats com a col·legis electorals. Es va veure gent gran, contenta de poder votar per primer cop per la independència, joves que s'estrenaven en l'exercici del dret, com un noi que ho va fer a Sant Cugat del Vallès arribat expressament des dels Estats Units gràcies a les aportacions voluntàries rebudes després de fer una crida des del Facebook, i famílies en què els més petits ajudaven a dipositar la papereta a l'urna. El dels immigrats va ser un dels col·lectius importants que es va mobilitzar ahir. Molt fred, i en indrets plujós, el dia va tenir un to festiu i amb expectació màxima. Va tenir seguiment de mitjans catalans, espanyols i estrangers. Observadors internacionals van fer seguiment d'una iniciativa sorgida de la societat civil i que es pot dir que ha sacsejat el país, enviant un toc d'atenció als polítics. El govern espanyol i català i els partits les han seguides atentament. ERC i CDC les van celebrar i ICV destacava la «baixa» participació.

«Increïble»

El delegat de l'Scottish National Party, Christopher White, va trobar «increïble» que l'organització i el finançament del 13-D sorgeixi de la societat civil, sense el suport institucional. White, que va visitar el Maresme, redactarà un informe per a la coordinadora de les consultes i per al seu partit, que vol convocar a Escòcia un referèndum d'autodeterminació –aquell sí– vinculant. També destaca les ganes d'anar a les urnes dels catalans «sense necessitat de dir el partit que voten».

«Rigorositat»

Jean-Guy Talamoni, cap del grup parlamentari de Corsica Libera, va constatar ahir al Vallès Occidental la «rigorositat» d'un dispositiu «ben organitzat» que «ofereix totes les garanties democràtiques, plenament d'acord amb les normes internacionals». Talamoni subratlla l'ambient «festiu i distès» de la jornada, així com l'«entusiasme» amb què els ciutadans anaven a votar a Sant Cugat, Castellar i Sentmenat, sense cap incident de cap mena.

«Exemplar»

«Exercici exemplar de participació democràtica.» Així descrivia ahir les consultes l'històric dirigent del Bloc Nacionalista Gallec, Xosé Manuel Beiras, desplaçat a Vilanova i la Geltrú. El també president de la Fundació Galiza Sempre va endur-se una «impressió molt positiva» de la iniciativa, sobretot perquè no la promouen les institucions. «Sembla mentida que d'aquesta manera s'hagi pogut muntar una organització capaç d'ordenar exemplarment el 13-D.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.