Els observadors internacionals afirmen que les consultes populars es van fer amb garanties
La trentena d'observadors internacionals que van supervisar les consultes sobre la independència celebrades ahir a Catalunya han conclòs avui que s'han celebrat amb totes les «garanties democràtiques» i que l'escrutini i recompte de vots s'han fet amb transparència.
Segons el vicepresident del Partit Quebequès, Daniel Turp, els 34 observadors internacionals han pogut comprovar que la jornada va transcórrer «en un clima de convivència» i de «respecte» entre les diverses opcions, i que no es va produir «cap incident significatiu» que obstaculitzés el procés. Després de precisar que es «van desplegar» per 16 comarques i que van poder visitar un centenar de col·legis electorals, ha apuntat que les votacions es van celebrar en llocs molt diversos però que, en conjunt, eren «aptes», i ha afegit que en alguns casos comptaven amb vigilància policial, pel que es van desenvolupar en condicions de «seguretat». Segons els observadors, els ciutadans que anaven als col·legis havien d'acreditar la seva identitat, i en cas contrari no se'ls permetia votar, pel que no hi havia un vot indiscriminat, i el dret al vot secret «va ser respectat».
Sobre l'escrutini i el recompte de vots, els mateixos observadors han indicat que en alguns llocs era públic i que comptava amb la presència de periodistes, i també es refereixen positivament al sistema informàtic que servia de base «per garantir la transparència» del procés. Un altre aspecte elogiat és que els resultats provisionals «fossin anunciats en terminis de temps breus, i en concret en menys de quatre hores», el que «suposava disposar d'estructures molt semblants a les que tenen les institucions estatals» en aquests casos.
En definitiva, conclou l'informe del grup d'observadors, el procés es va desenvolupar «amb honestedat» i d'acord amb «els principis bàsics democràtics».
L'exlíder del BNG Xose Manuel Beiras ha subratllat la importància que els promotors de les consultes permetessin votar els immigrants estrangers censats als municipis, mentre que el representant del Scotish National Party, Christopher White, ha assegurat que les consultes van representar «un exemple de la maduresa democràtica de la societat catalana». Sobre el caràcter no oficial de les consultes, el diputat de Sardenya (Itàlia) Gavino Sale ha assenyalat que «al dret d'autodeterminació no li cal cap autorització estatal per poder ser exercit per un poble, és una decisió unilateral». Segons aquest diputat, «la Carta Internacional de Drets Humans no l'ha escrit Madrid o Roma, i és la nació que vol autodeterminar-se la que ha de complir-la.