La Comissió de Venècia insta a un acord per al referèndum
L’organisme consultiu del Consell d’Europa respon a la carta enviada per Puigdemont
Assegura que “pren nota” de la voluntat del Parlament de col·laborar i el govern valora positivament el pronunciament
Resposta de la Comissió de Venècia a Carles Puigdemont. El president de la Generalitat va rebre ahir una carta del president d’aquest ens consultiu del Consell d’Europa, Gianni Buquicchio, en què insta indirectament els governs català i espanyol a negociar i “pren nota” de la intenció del Parlament de cooperar amb la comissió “en la modalitat d’un referèndum acordat”. El president de la Generalitat va interpretar molt positivament la carta, segons fonts de l’executiu, per la rapidesa de la resposta i perquè sosté que és una invitació al govern espanyol a dialogar.
Puigdemont va escriure dilluns al president de la Comissió de Venècia , l’organisme que vetlla per les bones pràctiques en l’execució dels referèndums, per donar compliment a la resolució aprovada per JxSí i Catalunya Sí que es Pot al Parlament. Buquicchio va respondre ahir posant en còpia el representant permanent d’Espanya al Consell d’Europa, Luis Javier Gil Catalina. En la missiva, a què ha tingut accés aquest diari, Buquicchio assegura que ha llegit “amb gran interès” la resolució aprovada a la cambra catalana i indica que informarà la comissió del seu contingut. També dona la benvinguda a “l’interès demostrat” del Parlament pel codi de bones pràctiques sobre els referèndums , que estableix els requisits i les garanties que han complir aquesta mena de votacions. Buquicchio dona per descomptat que Puigdemont està al cas que la cooperació amb la comissió requereix que el referèndum es faci “d’acord amb les autoritats espanyoles”. “També voldria subratllar que la Comissió de Venècia —hi afegeix— ha emfasitzat conseqüentment la necessitat per a qualsevol referèndum de tirar endavant en plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable.”
L’executiu català veia així reforçada la seva aposta per acordar un referèndum en un context de màxima tensió amb La Moncloa. El gabinet de Puigdemont està en ple trànsit cap al referèndum unilateral després del no formal de Mariano Rajoy a negociar els termes i les condicions de la consulta, i prepara l’anunci imminent, durant la setmana que ve, de la data i la pregunta. El president de la Generalitat, precisament, informava Buquicchio dilluns que Rajoy havia “contestat negativament a l’oferta de diàleg”. A més, remarcava que el govern català “manté permanentment oberta la possibilitat de negociar i pactar”.
Buquicchio podria no haver contestat, haver-se limitat a confirmar la recepció de l’epístola de Puigdemont o reprendre la Generalitat perquè actua de manera il·legal. Però no ha estat així, i des de Presidència al·leguen que han anat “al més lluny que podien anar” dins dels complexos paràmetres de la diplomàcia.
El govern pretén insistir en la via pactada encara que concreti la data i la pregunta del referèndum. Després de fer aquest pas, Puigdemont podria avenir-se a anar a explicar el referèndum al Congrés dels Diputats. El president vol evitar el cop de porta que rebria defensant una reforma de la Constitució per encabir-hi el dret a decidir i és per això que l’última oferta al govern espanyol seria anar-hi, però per explicar el referèndum un cop definit, segons La Vanguardia. No obstant això, fonts del govern català asseguraven que el posicionament del president no ha canviat i que només està disposat a anar-hi després d’haver pactat la votació amb La Moncloa. “No hi veig cap novetat”, reblava ahir el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Des de La Moncloa, doncs, es rebutja qualsevol escenificació que no sigui la d’acudir al Congrés amb una sol·licitud per celebrar el referèndum, amb el benentès que ja es coneix quina serà la resposta. Al cap i a la fi, un cop es constatés la negativa de la majoria de la cambra –PP, PSOE i C’s– la iniciativa ja no tindria cap més recorregut. Tot i així, el portaveu de Rajoy confiava que s’imposi el “seny” i Puigdemont accepti anar de manera immediata a les Corts espanyoles: “Amb tranquil·litat, amb bona disposició, a parlar de les propostes que vol i a escoltar tots els altres. Que vingui quan ell vulgui, però aviat”, reblava, segons informa M. Oliva.
La carta de Puigdemont a la Comissió de Venècia va complicar dimecres l’enverinada relació del govern amb CSQP. Els de Joan Coscubiela van qualificar l’epístola de “burda manipulació”, perquè consideren que la moció obligava el govern a demanar l’aval de l’organisme consultiu del Consell d’Europa al referèndum unilateral, i no al pactat com sosté JxSí.
LES FRASES DE LA COMISSIÓ
Dues empreses volen fer les urnes
Dues empreses aspiren a l’elaboració de les 8.000 urnes de metacrilat per al referèndum. El govern va fer públic ahir que Plastic Express SA i la UTE Espai World SL i Suministros Integrales Futbida van ser admeses per al procés de licitació. L’acord marc que va obrir aquest procés per a la preselecció de les empreses va provocar l’anunci d’una querella de la fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve. Precisament per no implicar-hi funcionaris, van integrar la mesa de contractació quatre alts càrrecs del departament, a banda de l’interventor i l’assessoria jurídica. Es tracta del mateix Esteve, del secretari d’Habitatge, Carles Sala; la secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, i el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer. En canvi, no es va presentar cap empresa per fabricar urnes de cartró. L’executiu no ha decidit com afrontarà aquesta eventualitat.