El govern de “la rancúnia”
MOCIÓ DE CENSURA · L’actual govern va arribar al poder el passat 31 de gener CONFLICTES · La municipalització del servei de neteja i el frustrat projecte per urbanitzar un nou carrer han crispat els primers mesos del govern
El socialista Joan Vich va ser alcalde de Vilanova del Camí durant més de tres dècades, temps en què es va fragmentar l’espai polític local i fins i tot el seu propi partit, el PSC. La seva darrera número 2, Vanesa González, es va enfrontar amb la candidata de l’aparell, Noemí Trucharte. González va acabar fundant el seu propi partit (Vilanova365) i va governar des del 2015 amb ERC i CiU. Però l’aritmètica deixava la porta oberta a una moció de censura, que es va produir el passat mes de gener.
L’episodi ha protagonitzat des de llavors la vida municipal, marcada per la tensió i els retrets entre el govern i els seus predecessors, ara a l’oposició. Un enfrontament que és fàcil llegir en clau personal de l’alcaldessa i la seva predecessora, amb públiques diferències des que militaven al mateix partit.
Vanesa González creu que per a Trucharte (PSC) “tot val per ser alcaldessa, ha venut la seva ànima al diable i la perd l’ambició”, una acusació que l’exalcaldessa fonamenta en el fet que “hi havia mala relació entre els grups”. Jordi Barón (CiU) creu que la moció va ser moguda únicament per “la venjança i la rancúnia”.
En els poc més de quatre mesos que fa que governen, el PSC, Vilanova Alternativa, Independents per Vilanova-Veïns amb Veu i Decide han pres algunes decisions que han estat qüestionades no només per l’oposició, sinó per la mateixa ciutadania.
La primera va ser la decisió d’urbanitzar un carrer previst al POUM des del 1985 i que resolia, per al govern, la mobilitat d’accés al municipi. Els propietaris de la zona van recollir més de 2.000 signatures per aturar el projecte, que els implicava el pagament de més de 500.000 euros en quotes d’urbanització. Vanesa González vol que el govern anul·li el pla i recorda: “He estat alcaldessa tres anys i no ho hem fet.” Meritxell Humbert reconeix que “objectivament” no sap veure “què milloraria” i recorda que era “inassumible” per a les famílies. Jordi Barón lamenta que el pla “anava contra el sentit comú i la lògica” i recorda: “Al final han fet el mateix que havíem fet nosaltres, posar-ho al calaix”.
Sobre la retirada del pla, González acusa l’alcaldessa d’anar “apagant focs” i creu que “no té criteri ni capacitat per estar on està”. En la mateixa línia, Humbert creu que “corren massa, no s’asseuen a pensar el que fan”.
El govern té encara un important conflicte obert, la remunicipalització del servei de la neteja d’edificis. Amb la intenció d’estalviar, ha creat 23 noves places d’operari de neteja per assumir, a partir de l’1 de juliol, la tasca que es va adjudicar a una empresa d’economia social. González creu que “és una estratègia per fer-les fora” i Humbert defensa la possibilitat de subrogar el personal. La republicana matisa, però, que “s’ha de fer amb tota la plantilla, i la sensació és que no volen que entri”. Jordi Barón està “totalment en contra” de la mesura i adverteix que “està per veure l’estalvi” que pressuposa el govern, i creu que “quan un servei funciona bé, és mal negoci tocar-ho”.