Regne Unit
Les conseqüències de les eleccions legislatives
“Un mort que camina”
May va intentar dimitir en conèixer el resultat de les eleccions, però no la van deixar
La ‘premier’ britànica cada cop està més sola i aïllada
Corbyn, revitalitzat, preveu nous comicis aquest any
Un dels nomsque sonen per succeir May és Boris Johnson, que va titllar els rumors de bajanada
Theresa May està vivint els seus pitjors moments polítics després de fer la que ha estat definida com la pitjor campanya electoral que es recorda al país. En només un mes i mig, va reduir un avantatge —respecte als laboristes— de 22 punts en els sondejos a només 2 punts. Va convocar les eleccions quan li va convenir per ampliar la majoria i tenir més poder en les negociacions amb la UE per impulsar un Brexit dur i ha acabat perdent la majoria i negociant amb els unionistes nord-irlandesos un acord de govern. I arribarà a les converses amb Brussel·les, el 19 de juny, molt debilitada i segurament haurà d’acceptar un Brexit suau, és a dir, la lliure circulació de persones, perquè els nord-irlandesos puguin seguir tenint una frontera invisible.
En el Partit Conservador tothom dona per fet que no durarà més de sis mesos en el càrrec. De fet, diuen que May ja va intentar dimitir quan va conèixer el resultat de les eleccions, però no la van deixar. Li van demanar que esperés sis mesos. La parlamentària tory Anna Soubry va declarar que havia estat “una campanya horrorosa” i que May havia de “reconsiderar la seva posició”. Una enquesta interna del partit conservador conclou que el 57% dels membres de la formació creuen que ha de dimitir. Un dels noms que sonen com a successors de May és Boris Johnson, que ahir va qualificar el rumor de “bajanada”.
May va avançar les eleccions també per acabar amb els laboristes, que amb Jeremy Corbyn estaven a punt de trencar-se. Els comicis han permès els laboristes ressuscitar. Ahir, un revitalitzat Corbyn, de qui May es va burlar durant la campanya, va dir que s’oposaria a la investidura de la líder tory i que proposaria a les altres forces polítiques un govern alternatiu amb ell com a primer ministre. I va predir eleccions abans que acabi l’any. “No podem entrar en un gran període d’inestabilitat; tenim el programa i el suport de la gent i estem preparats per lluitar en unes noves eleccions”, va afirmar un eufòric Corbyn. La seva energia contrastava amb la tristor de May.
De moment, el mal resultat electoral de May ja ha costat el cap dels seus dos assessors més propers, Fiona Hill i Nick Timothy, que es van veure forçats a dimitir per evitar una rebel·lió interna. Theresa May es va quedant sola i aïllada. Els membres del seu partit l’acusen d’haver convocat unes eleccions totalment innecessàries tres anys abans d’acabar el seu mandat i d’haver fet una campanya nefasta presentant controvertides mesures, com ara fer que els pensionistes —el gros de l’electorat tory— paguessin amb les seves cases l’atenció sociosanitària. També l’ala més dretana i els partidaris del Brexit del partit estan molestos per haver perdut l’avantatge que tenien i perquè, ara, els unionistes nord-irlandesos i els laboristes els pressionaran perquè suavitzin el Brexit.
La visita de Trump, una incògnita
Un altre que l’hauria deixat a l’estacada és el president dels EUA, Donald Trump, que hauria ajornat la visita d’estat prevista per a aquest mes al Regne Unit per evitar les protestes convocades contra ell, segons va informar, ahir, el diari The Guardian, que citava fonts de l’oficina de la primera ministra britànica, que poc després va dir, però, que la visita es mantenia.
Els partits de l’oposició tenien bola a May per la forma com va convocar les eleccions, acusant-los de “coalició del caos”, perquè havia volgut tombar el Brexit i perquè no haver volgut aparèixer en els debats televisats en una campanya que va dissenyar a la seva mida només per satisfer els seus interessos personals i partidistes. “[May] va convocar les eleccions des de la més absoluta arrogància i vanitat, esperant ser coronada, creient que tot estava fet; va prometre un lideratge fort i estable i ha obtingut debilitat i incertesa”, va declarar el líder demòcrata liberal Tim Farron. Però qui ha parlat de forma més eloqüent ha estat George Osborne, exministre de finances amb Cameron, que va dir que May és “un mort que camina”.