Corbyn, heroi dels joves
El cap de l’oposició ha sabut mobilitzar els votants de 18 a 34 anys amb propostes molt atractives com ara l’eliminació de les taxes universitàries
El veterà líder laborista demostra que pot arribar a la gent i sumar vots allunyant-se del centre polític i amb un programa d’esquerres
Tot i haver perdut les eleccions, els laboristes són els grans guanyadors. Especialment el seu líder, el veterà Jeremy Corbyn, que, als 68 anys, ha desafiat tothom per aconseguir que el laborisme torni a connectar amb la gent i, sobretot, amb els joves en una campanya marcada pel Brexit. Corbyn va saber mobilitzar els votants de 18 a 34 anys i va atraure el vot del 70% dels joves amb propostes molt ben rebudes, com ara eliminar les taxes universitàries, introduïdes precisament pel Nou Laborisme de Blair i Brown el 1998.
Vaticinaven l’enfonsament del laborisme en aquestes eleccions. Es considera que la clau del bon resultat va ser un programa molt realista que va arribar a la gent. Era un programa d’esquerres, del vell laborisme, socialista. Proposava mesures com ara incrementar els impostos al 5% de la població amb més poder adquisitiu; inversió en educació i en la sanitat pública; la renacionalització de la defectuosa xarxa ferroviària i de les companyies d’energia. Les seves propostes van contrastar amb les dels conservadors, que impulsaven més retallades socials.
May va voler centrar la campanya només en el Brexit i en el lideratge, presentant-se com la dirigent “forta i estable” que necessitava el país per portar -lo fora de la UE, en contrast amb Corbyn, a qui va definir com a “dèbil” i de qui es va burlar. I li va anar bé fins que va entrar a detallar el seu programa. Allà va perdre el suport. Corbyn no va entrar en el joc de May i es va centrar només en els problemes socials i econòmics del país en el seu programa. “Tenim un programa i tenim el suport de la gent”, va expressar, orgullós, diumenge, mentre el ministre tory David Davis reconeixia que havien de “podar” el seu programa. Corbyn també va aconseguir el que semblava impossible abans de les eleccions: arribar a la gent amb un programa d’esquerres. Hi ha la creença, dins del Partit Laborista, que l’única manera de guanyar unes eleccions al Regne Unit és ocupar el centre polític, com va fer el Nou Laborisme. Tony Blair i altres centristes laboristes van vaticinar un desastre per a Corbyn. L’anterior líder, Ed Miliband, va perdre les eleccions del 2015 amb un programa d’esquerres que ningú no es va creure. Corbyn va presentar un programa més d’esquerres encara que el de Miliband. El veterà polític fa més de 40 anys que defensa els mateixos principis socialistes i els sindicats. Se l’ha qualificat d’antiquat, s’ha dit que no està en connexió amb el mon modern. I ha obtingut el suport d’un 70% dels joves. Corbyn va ser elegit líder contra tot pronòstic el setembre del 2015 i té al darrere la plataforma social Momentum, formada per més de 20.000 membres. Ha sofert diversos motins interns que el van forçar a disputar unes noves primàries l’any passat, en les quals va arrasar. Cada cop que el volen fer fora, més ciutadans i més joves, que el veuen com un polític honest i insubornable, s’afilien al partit per donar-li suport.
Després d’aconseguir els millors resultats dels laboristes en molt de temps, ha recuperat l’autoritat moral per proposar formar un govern alternatiu al de May amb ell com a primer ministre. Fins i tots comentaristes que el van criticar s’han disculpat públicament. Diumenge, quan li va preguntar si es veia liderant el seu partit per molt de temps, va somriure i va fer broma: “Mireu-me, tinc la joventut al meu costat.”