Política

L’ANC centra en el "sí" a la independència la campanya estival

L’Assemblea vol calar en poblacions i barris on predomina l’electorat dels comuns i del PSC que no veu amb mals ulls el referèndum

L’entitat no preveu cap gran mobilització fins a l’11-S si no hi ha cap imprevist

L’Hospitalet, Cornellà,Santa Coloma, Sant Adrià i Nou Barris són prioritats de la campanya al carrer

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) dedicarà al sí a la independència la campanya d’estiu que cada any desplega arreu del país i que culmina amb la mobilització de la Diada. La comissió de Mobilització de l’entitat convocava ahir els 300 secretaris nacionals i coordinadors d’assemblees territorials i sectorials a les Cotxeres de Sants de Barcelona per presentar les accions de l’estiu i la samarreta que promou el sí al referèndum en diversos idiomes i que inclou en el dors els símbols dels cinc 11-S massius des del 2012, des de la Via Catalana fins al punter gegant. Els idiomes en què es dibuixa el sí són el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’occità, l’àrab, el romanès, el xinès, l’hindi, l’urdú, l’italià, l’alemany i el rus com a representatius de les llengües més parlades a Catalunya. La samarreta es vendrà a partir del juliol, també per mitjà del diari El Punt Avui.

En espera de coordinar la campanya unitària que l’ANC farà amb els partits i les entitats, l’organització proposa als seus associats territorials diversos tipus d’accions durant el juliol i l’agost, algunes de les quals ja s’han començat a fer, a iniciativa d’alguna assemblea territorial. Per exemple, a Llinars del Vallès i a Lleida s’ha dibuixat el sí amb màquines de segar sobre camps de sembrat aprofitant la campanya de sega del juny. Aquest dissabte, l’ANC farà una de les primeres accions en el festival Canet Rock. L’organització explica que s’aprofita la mobilització dels voluntaris ja iniciada amb la campanya Fem futur d’aquest hivern i les accions a favor del sí d’aquestes darreres setmanes. L’objectiu és que els voluntaris portin la campanya al carrer aprofitant concerts de música, festes majors, i actes festius, lúdics i esportius. Fins a l’11-S, l’ANC descarta organitzar grans mobilitzacions pròpies, a excepció de les que hagi d’improvisar per imprevistos polítics o judicials. A les assemblees territorials, se’ls proposa desplegar grans domassos pel sí, pintar murals i calçades, fer plantades d’espelmes, passejar per tot el país uns sís volumètrics ja disponibles, i fer activitats amb pilotes de platja, caminades populars urbanes, pujades a cims i marxes entre poblacions, entre altres iniciatives. Com en estius anteriors, es faran simulacions de l’acció que es prepara per a l’11-S, que no es desvelarà fins al juliol.

Es tracta de fer una munió d’actes puntuals que permetin arribar a tantes persones com sigui possible. Les raons i l’argumentari per defensar el referèndum i votar sí ja s’han elaborat els darrers cinc anys. Francesc Cara, coordinador de Mobilització, explica que s’intenta arribar “de la manera més planera i senzilla” als ciutadans i veïns que no s’oposen frontalment al referèndum. Es renuncia a concentrar esforços en barris on Ciutadans i el PP van obtenir un suport electoral hegemònic en les eleccions del 27-S. La prioritat és fer arribar els arguments independentistes a l’electorat que veu amb bons ulls el referèndum com una sortida al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, encara que siguin partidaris del no. De fet, davant de l’oposició frontal al referèndum que han expressat Ciutadans, el PSC i el PP, la campanya pel sí és també una campanya de legitimació del plebiscit.

Fer arribar el missatge al màxim nombre de ciutadans entre l’electorat de l’Hospitalet i Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i barris barcelonins com la Marina i Nou Barris és indispensable, assenyala l’ANC. I no és fàcil, assegura Cara, perquè, en alguns casos, la relació amb els governs municipals s’ha enrarit amb l’horitzó del referèndum de l’1 d’octubre. Cara explica, per exemple, que en les últimes revetlles de Sant Joan van poder traçar sense problemes una estelada amb espelmes a la rambla de la Marina de l’Hospitalet. Aquest any, l’Ajuntament els va denegar el permís al·legant que era un acte polític, i no va ser fins a quatre hores abans de la festa que van poder obtenir el vistiplau per dibuixar un sí amb espelmes a través de les gestions de regidors de l’oposició. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, recorda que “aquest és l’estiu que culmina el procés; tothom n’és conscient i serà un gran estiu de mobilització”.

Les urnes i la Guàrdia Civil
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va rebutjar “fer polèmica” sobre el fet que el concurs per adquirir urnes hagi quedat desert. Va dir que “les urnes no seran un problema” i va recordar que països d’arreu del món en fan servir de totes les mides, formes i materials i que el govern ja decidirà per quin model opta. Quant als interrogatoris a treballadors públics que està fent la Guàrdia Civil, Sànchez avisa que les actuacions de la policia estatal seran regulars les pròximes setmanes: “L’Estat té por i vol fer por mostrant que és aquí, que escolta i que actua.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.