Governació no pensa ajornar la llei de vegueries per les resistències del territori
ICV demana als seus socis de govern i a CiU que mantinguin una posició «clara» i «única» a nivell nacional i local
Ausàs intensifica les visites al territori amb l'objectiu d'aplanar el camí a la llei de vegueries. Les resistències sorgides, sobretot, al Camp de Tarragona i al Penedès, que reclama una vegueria pròpia, són la principal preocupació del govern, amb un PSC i una ERC que ja fan equilibris per garantir la pau interna a les comarques. L'alcalde de Tarragona, el socialista Fèlix Ballesteros, va reclamar la setmana passada als grups parlamentaris que s'aturés la llei. ERC, mentrestant, ha ajornat la reivindicació de la vegueria del Penedès aquesta legislatura, però pretén deixar la porta oberta perquè la seva creació pugui abordar-se en el futur. Però al marge de les tensions sorgides al territori, els socis de l'executiu exhibeixen cohesió i coincideixen que la llei ha de tirar endavant, malgrat tot. Governació sosté que si les discrepàncies al territori es mantenen s'hauran de resoldre allà, «amb temps i més endavant». La llei, que s'aprovarà de bracet amb la de l'àrea metropolitana, va passar dimarts pel consell tècnic. El departament de Jordi Ausàs preveu que l'executiu li doni el vistiplau a principis de gener. Amb tota probabilitat, el dia 5. L'objectiu és que el tràmit parlamentari posterior es pugui enllestir en el que queda de legislatura. És a dir, abans de la tardor de l'any vinent.
El PSC va advocar per impulsar la llei tot i les aspreses que pugui generar. En declaracions a COM Ràdio, el viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va assenyalar que els catalans fa trenta anys que es queixen de les províncies i va fer una crida a evitar que l'agitació a les comarques, que es produeix «sempre» que s'obre un debat territorial, faci que es mantingui l'organització actual. «Si resulta que no tenim el consens suficient, ens hauríem de dedicar a una altra cosa, però llavors deixem-ho per sempre més», va reblar. ERC va dir que «s'ha fet la feina de debat territorial que tocava». Per això el que ara cal és «valentia», segons la portaveu dels republicans al Parlament, Anna Simó. La seva homòloga d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va fer un al·legat a favor de l'aprovació de la norma amb el convenciment que sempre emergeixen unes tensions davant d'un debat com aquest que també serien inevitables en el futur. Camats, però, va emplaçar tant els seus socis al govern com a CiU a posar ordre en les seves files. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, va instar-los a defensar una posició «clara» i «única» tant a nivell nacional com territorial.
CiU va demanar al govern que busqui el «màxim consens» al territori i a la cambra catalana, comptant amb l'oposició». «És un tema massa delicat per fer-ho amb les imposicions del PSC», va sentenciar el seu portaveu al Parlament, Oriol Pujol.
El nou mapa
L'avantprojecte de llei que ha elaborat el Departament de Governació divideix el mapa de Catalunya en 7 vegueries. Són la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, que inclou les comarques de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. La de Barcelona, amb les de l'Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Oriental i Vallès Occidental. La del Camp de Tarragona, amb el Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat. La de Girona, amb l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva i el Ripollès. La Central, amb l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès. La de Lleida, amb les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Pla d'Urgell i l'Urgell. I la de les Terres de l'Ebre, amb el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. El redactat de la llei obre la porta a una futura supressió, creació o modificació de les fronteres de les vegueries a través d'una altra norma que hauria d'aprovar el Parlament. ERC s'agafa a aquesta possibilitat per ajornar el debat sobre la vegueria del Penedès per a la pròxima legislatura, ja que tant ERC com ICV són partidaris que n'hi hagi set. L'Estatut defineix la vegueria com l'àmbit territorial per a l'exercici del govern intermunicipal, amb autonomia de gestió, i obliga la Generalitat a reorganitzar els seus òrgans territorials.
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 24-12-2009, Pàgina 11
- El Punt. Barcelona 24-12-2009, Pàgina 11
- El Punt. Camp de Tarragona 24-12-2009, Pàgina 11
- El Punt. Comarques Gironines 24-12-2009, Pàgina 12
- El Punt. Penedès 24-12-2009, Pàgina 11
- El Punt. Maresme 24-12-2009, Pàgina 11
- El Punt. Vallès Occidental 24-12-2009, Pàgina 11