Política

Procés sobiranista

Puigdemont recorda que Junqueras ja té l’encàrrec de preparar el referèndum

El president de la Generalitat respon al líder del PP, Xavier García Albiol, que al debat de la qüestió de confiança, al setembre de 2016, ja va anunciar que el vicepresident prepararia el referèndum

Junqueras afirma que són “republicans, no patrimonialistes”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recordat aquest dimecres que el vicepresident, Oriol Junqueras, ja “té l’encàrrec de preparar el referèndum” des del setembre de l’any passat.

El president ha sortit així al pas de la pregunta que li ha plantejat el líder del PP, Xavier García Albiol. durant la sessió de control al Parlament en relació amb una informació publicada aquest dijous pel diari El País que afirma que Puigdemont hauria encarregat a Junqueras coordinar les tasques del referèndum. Segons aquest mitjà, el republicà hauria rebutjat l’oferta plantejant condicions inassumibles, com que la responsabilitat futura sigui compartida entre tots els consellers o, en cas contrari, aquests siguin destituïts.

El cap del govern ha replicat a Albiol que l’organització de l’1-O ja està en mans de del vicepresident des del29 de setembre de 2016, quan ho va anunciar durant el debat de la qüestió de confiança.

“Al setembre de 2016 on era vostè, senyor Albiol? Que descobreixi avui que Junqueras té l’encàrrec del govern per preparar el referèndum com vaig anunciar a la qüestió de confiança... ha tardat a adonar-se’n!”, ha ironitzat.

“És clar que té l’encàrrec i que l’està fent , i per això alguns tenen una expressió diferent a la que tenien al setembre de 2016”, ha afegit.

En la seva contrarèplica, García Albiol ha desitjat que arribi l’1-O “per veure qui assumeix la responsabilitat del fracàs”. El popular ha donat per fet que el referèndum no es farà perquè als membres del govern “els comencen a tremolar les cames; perquè va en encontra de la Constitució i l’Estatut; no té el suport de les institucions; no disposen d’urnes ni paperetes ni funcionaris, i perquè no tenen suport social”. “Vostès s’han convertit en uns independentistes de cap de setmana. Estan d’acord de la independència si no els toquen el patrimoni”, ha etzibat.

De la seva banda, Puigdemont ha assegurat que el referèndum es farà i que “el govern està compromès a aplicar el resultat que els ciutadans expressin a través de les urnes”.

Republicans, no patrimonialistes

De la seva banda, el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo ha advertit Oriol Junqueras que organitzar el referèndum pot suposar que alguns consellers es juguin el patrimoni.

El vicepresident li ha respost que aposta per la votació sota qualsevol circumstància perquè “Som republicans, no patrimonialistes, i actuarem en conseqüència”.

De Páramo ha demanat al republicà què farà amb els sis milions d’euros que, segons ell, la Generalitat vol destinar a l’1-O. En aquest sentit, ha proposat que els destini per resoldre els “problemes reals” dels catalans i ha citat com a exemples l’ampliació de la plantilla de professors, les guarderies, les matrícules universitàries i el fons contra la pobresa energètica.

Junqueras li ha retret que doni lliçons sobre com gestionar aquests diners, quan a nivell estatal el C’s dona suport a un executiu que “ha convertit en fosfatina 60.000 milions d’euros del fons de reserva de la seguretat social”. “El govern al qual vostè dona suport està jugant amb el futur dels pensionistes, no de Catalunya, sinó de tot l’Estat espanyol”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.