El Front National de Le Pen comença la refundació
Un canvi de nom i abandonar la proposta de sortir de la zona euro són les dues qüestions que divideixen l’extrema dreta francesa
El número dos, Florian Philippot, ha amenaçat amb dimitir
Marine Le Pen no s’ha recuperat de la ressaca provocada per la seva contundent derrota, el 7 de maig, en la segona volta de les presidencials franceses —només va aconseguir el 33,9% dels vots enfront del 66,1% d’Emmanuel Macron. Les raons d’aquesta desfeta són l’origen del procés de refundació que el Front National (FN) ha començat aquest cap de setmana. Una quarantena de càrrecs de la ultradreta francesa van enclaustrar-se des de divendres fins ahir a la seu del partit a Nanterre per debatre el futur de l’organització. El canvi de nom i la retirada de la proposta de sortir de la zona euro van protagonitzar el seminari. Són les dues qüestions sensibles que confronten la facció més xenòfoba amb el corrent euroescèptic, liderat pel número dos del Front National, Florian Philippot, que ha amenaçat amb dimitir.
“No hi ha hagut cap tipus de venjança. L’ambient és molt positiu i constructiu”, va assegurar Philippot durant una entrevista a France Info. La figura del número dos del Front National es troba en l’epicentre de les tensions de l’extrema dreta. Philippot va fundar, a mitjans de maig, l’associació Els Patriotes, amb la qual pretén influir perquè el FN abandoni les proposicions més xenòfobes i aposti per un discurs més transversal i sobiranista. Tanmateix, aquest moviment va generar un gran malestar entre nombrosos càrrecs del partit, que acusen el número dos d’haver desnaturalitzat el discurs frontista.
Les diferents interpretacions sobre el decebedor resultat de Le Pen són en l’origen de la confrontació actual. El corrent xenòfob vol que el FN abandoni l’oposició a la moneda única i estrenyi vincles amb la dreta republicana. En canvi, la facció de Philippot es mostra inflexible en la defensa de la sortida de l’euro i aposta perquè el partit canviï de nom, ja que la causa principal de la derrota va ser la por que provoca una formació vinculada històricament al neofeixisme. Mentrestant, Marine Le Pen intenta fer equilibris entre els dos corrents. “Cal que deixem via lliure als nostres adherents perquè facin proposicions sobre el canvi de nom”, va dir Philippot. El FN celebrarà, a principis del 2018, un congrés en què estarà en joc la unitat de l’extrema dreta.