Fi del boicot dels palestins a l’Esplanada de les Mesquites
Milers de fidels hi tornen després que Israel n’hagi retirat els controls
Netanyahu, acusat per l’oposició de cedir, demana pena de mort per al palestí que va matar tres colons
Milers de fidels musulmans van tornar ahir a resar a la mesquita d’AlAqsa de Jerusalem, després que Israel fes marxa enrere i retirés tots els dispositius que havia instal·lat per controlar els accessos al recinte religiós. Aquella decisió havia provocat protestes i violents xocs amb la policia.
Ahir, però, almenys 37 palestins van resultar ferits quan les forces de seguretat israelianes van usar bombes de so per controlar les masses de fidels que pretenien entrar a la mesquita.
La retirada de les mesures de seguretat –detectors de metalls i càmeres– suposa una concessió del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, pressionat pels EUA i països de la regió. Mentre els palestins celebraven la seva marxa enrere, els opositors polítics l’acusaven de debilitat. La polèmica va esclatar quan Israel va instal·lar detectors de metalls a l’Esplanada de les Mesquites en resposta a l’assassinat de dos policies, el 14 de juliol passat, a mans de tres pistolers àrabs israelians que havien amagat les armes al recinte sagrat i n’havien sortit per perpetrar l’atac.
Els palestins hi van veure un intent d’Israel d’afermar el seu control sobre aquest recinte, que els jueus anomenen Mont del Temple. L’Estat hebreu controla les entrades al lloc, però la gestió correspon a Jordània.
“Divendres de la ira”
La instal·lació de detectors de metalls va provocar violents enfrontaments, que es van allargar durant dies a Jerusalem Est. Les forces israelianes van matar quatre palestins i un palestí va apunyalar mortalment tres colons israelians a casa seva, a Cisjordània. Precisament, Netanyahu va demanar ahir la pena de mort per al palestí que va assassinar aquests colons –tots membres d’una mateixa família–, mentre el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, assegurava que l’exèrcit té “autoritat” per aplicar la pena capital a Cisjordània.
Durant les dues últimes setmanes, i com a senyal de protesta pels controls, la majoria de musulmans es van negar a entrar al recinte i van pregar, en canvi, pels carrers de la ciutat vella. Ahir, però, després de comprovar que els dispositius de control havien estat retirats, el cap de l’organisme que custodia els llocs sagrats musulmans de Jerusalem, Abdel-Azeem Salhab, va instar els fidels a tornar-hi.
Les faccions polítiques palestines, que prèviament havien llançat una crida a un “divendres de la ira”, van celebrar el que consideren una rara victòria sobre Israel. Un portaveu de Netanyahu va evitar comentar la decisió del govern, però líders d’extrema dreta van criticar el premier pel que consideren un senyal de feblesa.