Política

La Guàrdia Civil investiga més alts càrrecs del govern

La unitat judicial del cos inculpava ahir el director de Comunicació en espera que el jutge decideixi si els manté la condició

El magistrat allarga un altre mes el secret de sumari de la causa

La Guàrdia Civil continua interrogant alts càrrecs del govern català per l’1-O, així com persones externes relacionades amb el Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), i ahir va ser el torn del director general de Comunicació, Jaume Clotet, que va sortir de la caserna en qualitat d’investigat, seguint el mateix guió que havia aplicat la vigília amb el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin. Citats a declarar com a testimonis del cas Vidal pels agents del cos i sense una ordre explícita del jutge d’instrucció número 13 de Barcelona, a mig interrogatori la Guàrdia Civil comunica a l’afectat que, a partir d’aquell moment, se’l considera investigat policial en la causa i que té dret a un advocat i a no declarar en contra seu. En aquest moment, tant Nin dimecres com ahir Clotet van cridar l’advocada dels serveis jurídics de la Generalitat que els acompanya a les citacions i, per recomanació seva, van rebutjar respondre cap més pregunta dels agents. La Guàrdia Civil posa aleshores punt final a la diligència i ara haurà de ser el titular del jutjat 13, el magistrat Juan Antonio Ramírez, qui decideixi si els confirma la imputació. De moment, el jutge –que segons el Tribunal Superior no hauria demanat els interrogatoris– ha decidit allargar durant l’agost el secret de sumari.

Tant Nin com Clotet han estat interrogats pel web Pacte Nacional pel Referèndum en favor d’una consulta pactada amb el govern espanyol i al que estan adherides centenars d’entitats entre les que destaquen sindicats i patronal de la petita i mitjana empresa. Un cop el Parlament va aprovar explorar la via del referèndum pactat en el debat de política general, el govern va convocar una mesa de partits i entitats i els va cedir l’ús de la web un cop activat el domini. També per aquesta web va ser citat ahir qui fou coordinador i portaveu del Pacte, l’exdiputat Joan Ignasi Elena, que en el seu cas manté la condició de testimoni després de ser interrogat pels agents.

La causa va ser oberta al febrer per una denúncia de l’advocat i exdirector general de l’ONCE i Telecinco, Miguel Duran, contra el jutge i exsenador d’ERC, Santiago Vidal, per les afirmacions que aquest va fer sobre suposades partides “camuflades” als pressupostos per fer el referèndum i sobre suposades dades fiscals i censals aconseguides “il·legalment” pel govern català. Li imputava revelació de secrets i delicte informàtic. Posteriorment, l’ultradretà Vox va presentar una querella per malversació de fons, sedició, rebel·lió i contra la pau i independència de l’Estat contra el mateix Vidal; el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó; i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, que el jutge va decidir incorporar a la causa. Amb el registre que la Guàrdia Civil va fer al TNC i la imputació dels alts càrrecs citats com a testimonis, el govern català ha qualificat el cas de “causa general” contra el referèndum i ha anunciat que denunciarà al jutge i a la unitat policial en considerar vulnerats drets fonamentals.

El president Puigdemont es preguntava ahir irònicament “en quina llei surt?” que s’investigui el PNR en nom d’un jutjat que diu que no ha ordenat fer-ho. En aquest sentit, el conseller de Justícia, Carles Mundó, es mostrava ahir preocupat pel que considera una “actuació arbitrària” tenint en compte que la Guàrdia Civil cita als afectats en relació a la investigació del jutge mentre que ahir el TSJC comunicava que els interrogatoris s’han fet sense que el jutge els hagi sol·licitat. Per altra banda, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, acusava al govern català d’haver perdut el nord, el seny i d’estar nerviós”. La Guàrdia Civil ha citat avui a declarar el director general de Difusió i la cap de comunicació d’Exteriors.

No se sap qui ordena els interrogatoris. En un estat de dret, és molt preocupant
Carles Mundó
conseller justícia
És inacceptable l’ús dels instruments de l’Estat que fa el govern per perseguir la dissidència política
Joan Ignasi Elena
exportaveu pacte Referèndum
El govern ha perdut el nord i el seny. Ara amenaça de denunciar la Guàrdia Civil i els jutges
Enric Millo
delegat govern espanyol

Òmnium dedica una acció viral als interrogatoris

Òmnium ha aprofitat la imputació per part de la Guàrdia Civil dels dos alts càrrecs de la Presidència de la Generalitat i l’interrogatori a qui va ser el portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum per dedicar a les diligències policials l’acció viral d’aquesta setmana, que s’inclou en la campanya Crida per la Democràcia iniciada recentment a través de les xarxes socials. En l’acció llançada ahir es contraposa la imatge tòpica d’un guàrdia civil amb mostatxo, ulleres de sol i tricorni amb les d’una urna per votar sota el lema “En democràcia s’interroga diferent”. Per altra banda, a la sortida de la caserna de Travessera de Gràcia on va ser interrogat, Joan Ignasi Elena qualificava ahir d’inacceptable “l’ús dels instruments de l’Estat per perseguir la dissidència política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron insta Attal a continuar com a primer ministre mentre es negocia el nou govern

BARCELONA
guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres
Joan Tardà i Coma
Exportaveu al Congrés i conseller nacional d’ERC

“Cap dimissió pot emmascarar que cal conèixer la veritat”

Barcelona