FRANCESC XAVIER BELLVEHÍ
ALCALDE DE VILADRAU
«El més important ha estat canviar la ubicació de l'escola»
Creu que el municipi ha d'enfocar l'economia a la restauració i el turisme, i afirma que el poble ha resultat perjudicat per les divisions territorials. Critica CiU per fer una oposició «destructiva»
Francesc Xavier Bellvehí (L'Alternativa) va prendre possessió del càrrec d'alcalde de Viladrau després de la mort de Joaquim Arxé a principis del 2008.
–Ha seguit la línia marcada al principi del mandat?
–«Hem intentat donar continuïtat al mateix projecte que teníem al principi. Em sembla que estem seguint la mateixa línia i el mateix projecte que vam fer amb Arxé.»
–Quins projectes heu tirat endavant al llarg d'aquest mandat?
–«El més important de tots ha estat canviar la ubicació de l'escola. Ho hem aconseguit, està tot aprovat i només falta que s'adjudiqui l'obra i es comenci a fer. Esperem que aquest 2010 s'iniciï. Suposem que dependrà una mica de l'estat econòmic de la Generalitat, però està tot aprovat. L'altre projecte ha estat tirar endavant la rotonda de l'entrada del poble. Vam demanar i vam aconseguir que Carreteres ens fes voreres fins a les entrades del poble. Quedarà tota l'entrada unificada, tant per un cantó com per l'altre. L'altre empresa que també hem aconseguit i per a la qual ja s'està fent el projecte, és la connexió des de Viladrau amb l'eix transversal per la carretera de la Fullaca. Aquestes són les tres coses més importants, a part d'altres projectes que estem treballant i sobre els quals, de moment, no podem donar gaire informació perquè no està tot ben lligat.»
–Com és la relació amb l'oposició?
–«Amb Esquerra potser hi ha una mica més de bon rotllo, però amb CiU, fatal. És l'equip de govern que governava i, tot i que van prometre fer una oposició constructiva, l'estan fent totalment destructiva. No donen suport a res, no ajuden en res, no s'involucren en res. Només posen pals a les rodes. El problema més gros ha estat amb l'escola. Ells no han acceptat mai que nosaltres tiréssim enrere la ubicació de l'escola. I que haguem aconseguit poder fer el canvi, i bastant ràpid, i demostrar que hi havia un altre terreny per fer l'escola. No els ha agradat.»
–Viladrau pertany a la comarca d'Osona, però és a la demarcació de Girona. Això deu provocar més d'un maldecap?
–«Això és complicat. Estem, en aquest sentit, una mica fotuts. Som del Consell Comarcal d'Osona, estem a la demarcació de Girona i també tenim la Diputació de Barcelona pel Parc Natural del Montseny. Per exemple, pel tema del jutjat hem d'anar a Santa Coloma i, és clar, això representa una mica de problema per a nosaltres, perquè no saps mai on has d'anar a fer les demandes. És com si no fóssim d'enlloc»
–Ara que és obert el debat territorial en l'àmbit nacional, faria alguna petició?
–«Vols que et digui la veritat? Em preocupa bastant això de les vegueries, perquè hi veig un problema afegit. Jo crec que, si ara es porta a terme el tema de les vegueries, que suposo que sí, nosaltres mateixos no sabrem on quedarem. Si haurem d'anar a Manresa, on, per exemple pel tema de l'escola ja ens hem de desplaçar. Ens crearà més problemes per tot. Cada cop ho anem complicant més, i ja ho està prou, de complicat, per fer-ho encara més difícil.»
–L'eix transversal és una obra important per a Viladrau. El desdoblament, però, ja acumula retards.
–«La necessitat del desdoblament és gran. És més, trobo que és una carretera que ja havia d'haver estat autovia fa molts anys. La infraestructura ja va néixer malament, des del primer moment. Encara que s'hagués fet menys recorregut, s'hauria d'haver fet ben fet, desdoblat. Per a Viladrau això és important. Si, a més, ara arreglen la carretera de la Fullaca, per Viladrau és una millora important de cara al turisme.
–Fareu un nou pla general?
–«Ho tenim pensat i de fet hem començat a tenir converses amb una empresa que es dedica a fer-ne tot el seguiment. T'assessora a l'hora de fer el pla, et posa tots els mitjans, i són ells que es cuiden de fer tota la tramitació. I tot això està en procés.»
–Quines han de ser les idees bàsiques del nou POUM?
–«A Viladrau no es pot créixer gaire, només cap a un costat. El problema més gros que tenim és que les normes són del 1982 i hi ha coses que ja han quedat obsoletes i hem d'anar fent modificacions puntuals. Aleshores, és millor agafar-ho de soca-rel i fer-ho de cap i de nou. Per un cantó tenim les Guilleries i per l'altre cantó tenim el parc natural, i per tant només podem créixer cap a un cantó. Però bé, s'han d'establir les normes i s'ha de mirar com es planteja per créixer. L'Agenda XXI representa cert guiatge de com han de ser aquestes normes.»
–La MAT ja és un tema dat i beneït?
–«Ja han ficat totes les torres. Vam demanar la indemnització, perquè d'entrada es veia que les posarien tant sí com no. Ens en tocaven quatre i, al final, en veure que la majoria de pobles ja havien cobrat, vam demanar-ho nosaltres. Estan posades i acabades, però només ens han pagat el 50%. Espero que no triguin a pagar l'altra meitat.»
–Cap on ha d'anar el poble?
–«El tema de la indústria el tenim complicat, però, almenys, hem de mantenir la petita indústria que hi ha. Veiem un futur més clar, però, en l'àmbit de la restauració i el turisme.»
–Les finances de l'Ajuntament han notat la crisi?
–«Molt.»
–El 2011 es presentarà per alcalde?
–Això està per veure. No ho sabem. El grup no ha decidit què es farà.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.