Londres proposa ara un ‘Brexit’ suau i continuar un temps a la unió duanera
Planteja un acord especial per negociar sense tarifes un cop hagi sortit de la UE
La part europea recorda que cal aclarir primer els drets dels ciutadans
Sembla que el govern britànic aposta finalment per un Brexit suau després d’haver proposat un acord especial amb la Unió Europea (UE) un cop es materialitzi la seva sortida el març del 2019. Es tractaria d’una acord temporal, de transició, però que hauria de permetre al Regne Unit continuar fent negocis amb la UE sense haver de pagar tarifes. Fins i tot va dir que estaria disposat a pagar aranzels per poder continuar fent-hi negocis.
En un document que va presentar ahir, el govern de Theresa May afirma la voluntat d’aconseguir “un nou acord de duanes que faciliti el comerç més lliure i directe possible de béns entre el Regne Unit i la UE” i de “continuar amb la relació propera amb la UE durant un període limitat de temps”. El ministre del Brexit, David Davis, va dir que les dues parts es necessiten i que han de continuar col·laborant en termes semblants per no perjudicar els interessos respectius.
Recels de Txèquia
La resposta de la UE no es va fer esperar. El cap negociador del Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, va deixar clar que abans de discutir aquests temes havien d’arribar a un acord sobre els drets dels ciutadans, la factura de sortida i la frontera d’Irlanda del Nord. El mateix va dir el cap negociador europeu, Michel Barnier. Per la seva part, el ministre d’Afers Europeus txec, Ales Chmelar, va ser més contundent i va advertir que el seu govern no tolerarà que es facin negocis amb el Regne Unit en un període de transició. “No crec que sigui possible tenir els mateixos avantatges i menys obligacions”, va ressaltar Chmelar. Londres ja havia anunciat que deixaria la unió duanera, una decisió molt criticada pel sector empresarial, que creu imprescindible mantenir l’accés al mercat únic i garantir un període de transició per poder adaptar-se a la nova situació.
D’altra banda, la proposta del govern s’interpreta com una victòria dels partidaris del Brexit suau –continuar al mercat únic i a la unió duanera–, encapçalats pel ministre de Finances, Philip Hammond, que va pressionar May perquè acceptés un període de transició. El document d’ahir és el primer d’una sèrie que es publicarà els pròxims dies per aclarir la posició britànica en la negociació del Brexit abans que es reprengui a finals de mes. Avui explicaran quina frontera volen a Irlanda.
“Davis és un borratxo, un abusador malintencionat”
daniel posticoEl que va ser cap de personal del Ministeri del Brexit, James Chapman, va tornar a carregar ahir contra el seu antic superior assegurant que l’havia vist en hores de feina “ebri, abusant de persones i fent comentaris inapropiats”. Va dir que el va veure mirant de manera irrespectuosa la diputada laborista Diane Abbott; que només treballa tres dies a la setmana; que té línia directa amb Nigel Farage, l’exlíder de l’UKIP, i que és amic íntim de la majoria de presentadors de les principals televisions i que, per això, mai no s’ha de preparar les entrevistes. Alguns d’ells són companys de copes i de vacances. També va explicar que un cop li va dir, al primer ministre eslovac: “Si creus que us pagarem perquè ens veneu els vostres cotxes, oblida-ho.” També el va acusar de vincles amb l’extrema dreta. Chapman va dimitir del seu càrrec al juny. La setmana passada ja va demanar públicament un segon referèndum per revertir el Brexit.