Cop islamista a Barcelona
A la caça del terrorista número 12
Els Mossos busquen Houssaine Abouyaaquob, l’únic integrant del grup de dotze encara fugit
S’investiga la relació d’un líder religiós de la comunitat musulmana de Ripoll en la radicalització del grup de joves gihadistes
Segueixen els controls policials, especialment intensos a la frontera amb França
L’estat de màxima alerta policial arran del doble atemptat terrorista de dijous a Catalunya se centrava ahir en la localització i detenció de Houssaine Abouyaaqoub, l’únic dels 12 integrants de la cèl·lula gihadista que encara continua en parador desconegut. La recerca d’aquest individu per tot el país i a l’estranger –divendres al vespre se’n va dictar una ordre internacional de crida i cerca–, la tasca de desenrunament i recerca de proves a la casa que el grup tenia a Alcanar i les diligències policials que es duen a terme a la vila de Ripoll són els tres punts entorn dels quals pivota la investigació del cas. Segueixen els controls policials, especialment intensos a la frontera amb França.
Precisament la correspondència entre l’anàlisi dels indicis de prova apareguts la casa enrunada a l’Ebre i la vila de Ripoll va portar els Mossos a obrir, la matinada d’ahir, una línia nova d’investigació centrada a determinar el grau d’implicació en els fets d’un altre ciutadà d’origen magribí, Abdelbaki Es Satty, imam d’una de les mesquites de Ripoll fins fa un parell de mesos. Les sospites arrenquen de l’anàlisi de les restes humanes trobades a l’explosió d’Alcanar i que podrien correspondre amb les d’Abdelbaki Es Satty. En la conformació de la cèl·lula terrorista, el religiós musulmà hauria pogut jugar un paper d’aglutinador dels joves de Ripoll i d’agent de radicalització.
Entre aquests joves hi ha el fugitiu Abouyaaqoub, germà d’un altre membre del grup, Houssaine, que va ser abatut pels Mossos en l’atac a Cambrils. Sobre el paper de Younes Abouyaaqoub en els fets de dijous, se li ha atribuït la participació en el lloguer de les furgonetes i també es creu que podria ser el terrorista que va conduir la furgoneta en l’atac mortal a la Rambla. En un primer moment es va insinuar que el conductor homicida va ser Moussa Oukabir, que després va resultar mort a Cambrils. Aquesta hipòtesi xoca amb la lògica que fa creure que és impossible que un mateix terrorista pogués actuar a les 5 de la tarda a Barcelona, escapar-se, afegir-se al grup de Cambrils i perpetrar un segon atemptat a les 12 de la nit.
Després de descartar els cinc morts a Cambrils, els tres terroristes d’Alcanar –dos de morts i un de ferit en l’explosió de dimecres a la nit– i els tres detinguts a Ripoll, a la policia només se li apareix Younes Abouyaaqoub com l’únic jove que hauria provocat la matança a la Rambla. La manera com aquest individuu es podria haver escapat de Barcelona són múltiples, però una de les que s’investiga és si ho va fer en el cotxe que es va saltar un control policial a la Diagonal i després va aparèixer a Sant Just Desvern amb el cadàver d’un home amb ferida d’arma blanca.
Es desconeix si el fugitiu disposa d’una infraestructura per amagar-s’hi de la mateixa manera que no se sap quina capacitat pot tenir per mantenir-se amagat sense aixecar sospites del seu parador si no disposa de cap refugi.
La policia també investiga si en les tres furgonetes que els terroristes van llogar amb la idea d’omplir-les de bombones de butà hi apareixen indicis que els puguin relacionar amb el fugitiu. A més del vehicle de Barcelona, va aparèixer una furgoneta abandonada a Cambrils i una altra a Vic, a mig camí entre la capital catalana i Ripoll. Des d’aquesta vila, la regidora de seguretat, Maria Dolors Vila, va confirmar que els dos germans Abouyaaqoub estan desapareguts des de dimarts passat. La resta de la família també han abandonat el domicili.
Precisament dimarts és el dia que l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, va abandonar el municipi en direcció al Marroc, segons va dir, on viuen la seva dona i fills. Aquesta informació la va donar el company de pis de l’imam, que va explicar que el religiós va abandonar la seva funció a la mesquita del carrer Progrés de Ripoll fa aproximadament dos mesos. Segons sembla, la comunitat musulmana que el va contractar va decidir prescindir dels seus serveis perquè es va absentar molts dies de la mesquita i inclús va fer una estada llarga a Bèlgica, país on el terrorisme gihadista ha actuat amb resultats tràgics. El company de pis d’Es Satty va atendre ahir al matí la premsa un cop els Mossos van abandonar el seu pis, on durant la matinada van fer un registre.
“Tot va canviar amb ell”
En una concentració, ahir al vespre, d’un grup de musulmans a davant de l’ajuntament de Ripoll, una cosina d’Abouyaauqoub va assegurar que des de l’arribada de l’imam “la cosa va canviar”, donant a entendre que hauria incidit en la radicalització dels joves. La noia va fer una crida perquè el seu cosí fugit desisteixi en la seva actitud i s’entregui a la policia.
En el tercer front de la investigació, ahir els Mossos d’Esquadra van dur a terme cinc detonacions controlades a la runa de la cas d’Alcanar. Entre les restes de l’edifici hi han trobat traces dels explosius utilitzats per l’organització Estat Islàmic en els seus atacs. També s’hi va trobar més d’un centenar de bombones de butà que volien fer servir en els atemptats.
L’actualització de l’estat de la investigació la va oferir ahir al migdia el portaveu dels Mossos d’Esquadra, Albert Oliva, poc després que el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, anunciés que la “cèl·lula terrorista es pot donar per desarticulada del tot”, obviant que encara quedava un terrorista per detenir. En ser preguntat per aquestes declaracions, Oliva va recordar que la investigació la van començar els Mossos d’Esquadra donant a entendre que serà la policia de Catalunya la que dirà quan conclourà.
Vídeo amb tutorial per atemptar amb bombones
La policia espanyola va alertar fa un any de la presència a internet, en els canals que freqüenten els seguidors del a causa del terror gihadista, d’un vídeo amb tutorial per preparar un atemptat amb vehicles carregats de bombones de butà. Fonts de la investigació citades per l’agència Efe van explicar ahir que aquest material hauria pogut servir perquè els terroristes de Catalunya ideessin el seu pla que, finalment, van haver de variar en fer explosió la casa d’Alcanar.
D’altra banda, un comunicat atribuït a l’organització terrorista Estat Islàmic (EI) i emès ahir a través de la xarxa Telegram afirma que els atacs de dijous a Catalunya els van perpetrar “diversos gihadistes” que van actuar en dos grups separats. En aquest comunicat, EI explica que l’objectiu de les seves accions eren els “croats i jueus” i especifica que van provocar la mort o ferides a més de 120 persones. “Amb l’ajuda de Déu, dijous passat diversos gihadistes en dos grups de manera simultània van tenir com objectiu els llocs dels croats a Espanya”, s’afirma en la nota que no ha pogut ser autentificada, segons especificava ahir l’agència Efe. El comunicat continua detallant que “els gihadistes del primer grup van tenir com objectiu” la Rambla de Barcelona. Més endavant, hi afegeix que “van atropellar dos agents uniformats en un lloc policial”. El comunicat parla d’un parell d’episodis que els terroristes no van arribar a protagonitzar.
Dissabte, manifestació de rebuig
Els jardinets de Gràcia, a la part alta del passeig de Gràcia de Barcelona, i les 6 de la tarda són el lloc i l’hora triada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de la capital del país per citar la ciutadania a demostrar el seu rebuig a l’atac terrorista de dijous passat a la Rambla i a Cambrils. La manifestació es durà a terme dissabte de la setmana vinent, segons van anunciar ahir el president, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa, Ada Colau. La concentració baixarà pel passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya i desfilarà amb el lema “No tinc por”, prenent la consigna del crit que espontàniament va néixer dels ciutadans divendres passat durant el minut de silenci. L’alcaldessa, Ada Colau, va explicar que es tracta d’una convocatòria oberta a tothom i va convidar tot tipus d’associacions a sumar-s’hi i a fer seva la convocatòria.