terrorisme
crisi policial
La Generalitat diu que es va compartir tota la informació amb la Guàrdia Civil i la Policía Nacional
El conseller de Presidència, Jordi Turull, diu que “sembla que sap greu” l’actuació “tan brillant” dels Mossos
Barcelona en Comú explica a les xarxes que sí van seguir la recomanació del ministeri sobre mesures de protecció en espais de molta concurrència
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assegurat que es va compartir tota la informació en una reunió en la qual estaven presents Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional des del moment en el qual es va comprovar que un dels ferits en l’explosió de l’habitatge d’Alcanar (Tarragona) havia llogat una de les furgonetes relacionades amb l’atemptat de Barcelona. Així ho ha garantit en declaracions a RNE, en referència al comunicat conjunt emès pels principals sindicats de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, en el qual consideren que se’ls va mantenir apartats de les investigacions.
Així mateix, en relació a la investigació ha assegurat que els polítics van delegar totes les decisions en els cossos policials. “Aquí l’únic acord polític que va haver-hi és «que ho liderin (l’operatiu) els que saben. Nosaltres ajudarem en el que se’ns demani»”, ha relatat.
Quant a la condecoració que atorgarà el Parlament als Mossos d’Esquadra –i que no es farà extensible ni a Guàrdia Civil ni a Policia Nacional–, ha asseverat que “sembla que sap greu” l’actuació “tan brillant” dels Mossos i que hagin desarticulat la cèl·lula terrorista en cinc dies. “Una medalla es dóna quan algú sobresurt respecte a l’actuació normal”, ha afegit.
Turull ha explicat que al principi no es va pensar que l’habitatge d’Alcanar tingués una vinculació terrorista perquè va quedar “com un desert” després de l’explosió i, després de l’actuació dels TEDAX dels Mossos, “no es veu res i s’atén els ferits immediatament”.
Els sindicats dels Mossos d’Esquadra (SME i USPAC) han lamentat les crítiques rebudes per sindicats de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia (CNP) respecte la gestió feta arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils. L’USPAC considera “fora de lloc” i “miserable” les declaracions d’alguns responsables sindicals de la Guàrdia Civil o el CNP sobre l’actuació dels Mossos, i es pregunten perquè no es va passar informació a la Policia catalana respecte l’imam de Ripoll. També des del SME, es considera “injust” el to d’algunes crítiques d’altres cossos policials que, fins i tot, insinuen que els Mossos actuaven amb “una intenció política o de protagonisme”. D’altra banda, el sindicat USPAC ha informat, un cop desactivat l’operatiu Cronos, que ha presentat una querella criminal al Jutjat central d’instrucció de Madrid contra els autors intel·lectuals i materials dels atemptats. La querella es presenta per possibles delictes de terrorisme, assassinat, lesions, danys, i atemptat contra l’agent de l’autoritat amb instrument perillós
D’altra banda,Turull ha defensat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de les crítiques rebudes per no haver instal·lat pilones en La Rambla. Segons ell, posar-los significaria “bloquejar la ciutat” perquè circulen camions de càrrega i descàrrega, serveis d’emergència. “La decisió tècnica que es va prendre de forma compartida va ser aquesta”, ha assumit.
Barcelona en Comú, per la seva part, ha publicat a twitter la carta en la qual només es recomanava posar elements de protecció durant el Nadal. “Prou d’intoxicar! La carta del Ministeri recomanava obstacles dissuasius temporals exclusivament en el període de Nadal. I així és va fer”, assegura el partit en el missatge a les xarxes socials que acompanya la carta. El Ministeri la va enviar a les principals ciutats de l’Estat després de l’atropellament massiu en un mercat de Nadal a Berlín. En la carta, el Ministeri “considera necessari establir mesures de protecció física que impedeixin atacs de característiques similars en llocs d’alta concurrència” i, per aquest motiu, insta a prendre mesures “especialment en dies assenyalats com Nadal, Cap d’Any i la Cavalcada de Reis”. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que es va complir aquesta recomanació instal·lant mesures de protecció per la cavalcada i la nit de Cap d’Any.
La missiva del Ministeri especifica que “amb motiu de les pròximes festes de Nadal” s’insta a la reunió urgent de les juntes locals de seguretat per prendre mesures. La carta també deixa clar que la protecció d’espais públics s’hauria de fer mitjançant la “instal·lació provisional” de “grans testos o pilones” als accessos per dificultar o impedir l’entrada de vehicles.