política
crisi policial
Rajoy lloa els Mossos però evita parlar de la seva integració a Europol
El president del govern espanyol intenta posar fre a la picabaralla entre els diferents cossos policials en la roda de premsa posterior al consell de ministres
Puigdemont: “Demà, a la manifestació, tenim una cita amb un únic objectiu: contribuir amb el nostre esforç cívic a la derrota del terrorisme”
Colau: “La gran manifestació de demà ha de ser massiva i volem que els carrers de Barcelona es desbordin”
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que la coordinació amb l’executiu de la Generalitat i entre els diferents cossos de seguretat de l’Estat ha estat “fluida i constant” des del “minut zero” després dels atemptats terroristes de Catalunya.
En una compareixença extraordinària a la roda de premsa al palau de la Moncloa després de la primera reunió del seu gabinet després dels atemptats del 17 i 18 d’agost, Rajoy ha afegit que es van activar “tots els protocols” des que van tenir lloc els atemptats i que el gabinet de crisi que va constituir el govern central va rebre informació de la Generalitat “des del primer moment”. Ha afegit que la investigació oberta arran dels atemptats de Barcelona i de Cambrils (Baix Camp) “continua oberta i durarà temps”.
Ha destacat que la cèl·lula terrorista que va preparar i va cometre els dos atemptats es troba “completament desarticulada”, la qual cosa reflecteix “la capacitat” dels Mossos d’Esquadra, a qui ha felicitat, així com als agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil que han participat en la investigació.
Rajoy ha evitat abordar la petició que els Mossos s’integrin a Europol i ha defensat que no s’han de prendre decisions “en calent”.
El líder popular ha insistit que cal donar una imatge d’unitat política, per exemple demà, a la manifestació de rebuig al terrorisme.
Crides a la participació
Aquest divendres diverses veus s’han unit a l’hora de fer una crida a la participació en els actes preparats per demà. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida a sumar-se a la manifestació, sota el lema No tinc por. “Demà tenim una cita amb un únic objectiu: contribuir amb el nostre esforç cívic a la derrota del terrorisme”. Per a Puigdemont, la marxa és un “esforç col·legiat” de persones que pensen de forma diversa però que tenen per denominador comú la defensa d’una societat que vol viure “en pau, amb convivència i amb llibertat”. “Demà obrirem els braços a tantíssima gent que es vulgui sumar en aquest esforç fraternal, de solidaritat, d’afegir el civisme com un dels actius absolutament irrenunciables i imprescindibles en la lluita contra el terrorisme.”
Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s’ha dirigit als ciutadans per demanar-los una participació “massiva”, sota una única pancarta amb l’eslògan No tinc por, després de la resposta “exemplar” dels ciutadans en els atemptats. Colau ha assegurat que aquesta és “una manifestació de la gent”, motiu pel qual la pancarta que servirà d’única capçalera serà portada per representants dels col·lectius professionals que van atendre les víctimes dels atemptats, com els cossos de seguretat, cosa que inclou, ha precisat, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional, a més de personal sanitari, d’emergències, comerciants i veïns. “La gran manifestació de demà ha de ser massiva i volem que els carrers de Barcelona es desbordin”, ha subratllat l’alcaldessa, que ha fet extensiva la seva crida a participar a totes les persones de la resta de l’Estat i que procedeixen de fora d’Espanya.
Colau ha explicat que el format de la part final de la manifestació serà “auster” i “breu”. L’actriu Rosa Maria Sardà i la portaveu de l’entitat Ibn Battuta, Míriam Hatibi, faran unes lectures d’una poesies amb la col·laboració especial de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure.