Catalunya contra el gihadisme
Un clam de rebuig i homenatge
Barcelona sortirà avui al carrer per condemnar l’atac a la Rambla i reconèixer, alhora, la tasca dels equips d’emergència
La marxa es clourà amb un acte auster en què la música es conjugarà amb una lectura de textos
Ningú, en veu alta, s’aventura a fer previsions en xifres de quina pot arribar a ser l’assistència. Però serà massiva. Barcelona es manifestarà avui com a gest col·lectiu de resposta a l’atemptat de la Rambla de la setmana passada, en una convocatòria que, malgrat el seu accent institucional per una nodrida presència d’autoritats, es vol que sigui una expressió essencialment ciutadana. La cita és a partir de les 18.00 h als Jardinets de Gràcia, però, atès el caràcter multitudinari que es calcula que tindrà, hi ha un conjunt de consells logístics que convé anotar en majúscules: evitar de totes passades l’ús del vehicle privat i fer servir el transport públic, i anticipar tant com es pugui l’hora d’arribada a la concentració per intentar evitar situacions de col·lapse.
La d’avui pretén ser una manifestació que llanci un doble missatge genèric. El primer, el d’expressar un rebuig explícit i unitari a l’atac de la setmana passada i al terrorisme en general, una posició que se sintetitza en el “No tinc por” ja convertit en consigna oficial. Els organitzadors, però, també volen que la imatge d’aquesta tarda s’interpreti com un reconeixement als veïns i comerciants de la Rambla, i als cossos policials i diferents equips d’emergència que es van desplegar en el dispositiu posterior a l’atac. Un gest que es visualitzarà de la manera més simbòlica possible, com serà la presència d’aquests col·lectius en la capçalera que obrirà la marxa, que se situarà al passeig de Gràcia a l’altura de la Gran Via de les Corts Catalanes. Grups de voluntaris s’encarregaran de repartir flors vermelles, grogues i blanques –una tria que vol evocar els colors de Barcelona– als assistents. A la mateixa hora que a la capital catalana, a Ripoll, ciutat d’on eren gran part dels terroristes, es farà una altra manifestació.
Final a plaça Catalunya
El recorregut de la de Barcelona culminarà a la plaça Catalunya, on s’ha programat un acte “auster” pel que fa al seu format, segons va recalcar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En la primera part, l’actriu Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi faran diverses lectures en un muntatge que s’ha fet amb la col·laboració de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure. La música prendrà el relleu a la paraula, en aquest cas amb la interpretació d’El cant dels ocells a càrrec de Peter Thiemann, violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i Guillem Garcia, estudiant de violoncel. Mentre toquin la peça, s’aniran projectant imatges d’escenes posteriors a l’atac i que, segons l’Ajuntament, mostren diferents cares de quina ha estat la resposta de la ciutadania a la tragèdia. L’escenari on es durà a terme l’acte estarà coronat amb la inscripció “Barcelona” amb un crespó negre obra de Frederic Amat, i que estarà acompanyat amb diversos ornaments de flors i el “No tinc por” escrit en diversos idiomes.
L’alcaldessa de Barcelona va destacar “el temps rècord” en què s’ha organitzat el dispositiu de la manifestació, la magnitud de la qual s’il·lustra per l’interès que ha despertat entre els mitjans. Ahir al migdia s’havien acreditat per cobrir-la fins a 853 periodistes i tècnics de 83 països. Tot i que Colau va assegurar que el dispositiu de seguretat serà “l’habitual” en aquest tipus d’esdeveniments, tant el consistori com el departament aplicaran un reforç en el desplegament d’agents tant dels Mossos com de la Guàrdia Urbana en la línia del que es va acordar en l’última junta local de seguretat. La convocatòria afectarà una trentena de línies de bus, de les quals s’alterarà el recorregut, i hi haurà un reforç dels diversos operadors del transport públic –metro, Ferrocarrils de la Generalitat, Renfe i Tram– per facilitar l’arribada dels manifestants. L’aparcament a tot el perímetre del traçat quedarà prohibit des de les 18 h, i les estacions del Bicing de la zona quedaran anul·lades fins a les 20 h.
LES FRASES
LA XIFRA
- 18:52 La imatge de Felip VI a la pantalla gegant de la plaça Catalunya torna a engegar la xiulada
- 18:50 L'acte acaba amb una gran ovació i crits de 'No tinc por'
- 18:49 Sona 'El cant dels ocells' enmig d'un solemne silenci del públic
- 18:46 Ara llegeixen fragments de textos de Federico García Lorca i Josep Maria de Segarra
- 18:45 Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi llegeixen el manifest de l'acte a l'escenari de la plaça Catalunya
- 18:26 La plaça Catalunya, buida fins ara, es comença a omplir de manifestants
- 18:25 La capçalera de la manifestació arriba a la plaça de Catalunya
- 18:21 Una gran pancarta acusa el govern espanyol i Felip VI de ser "còmplices" del tràfic d'armes
- 18:09 Aplaudiments per a la capçalera que duen els representants dels cossos de seguretat i emergències
- 18:08 Els manifestants corejen la consigna "No tinc por!"
- 18:07 La capçalera d'autoritats, presidida pel rei Felip VI, rep una sonora escridassada quan és enfocada per les càmeres
- 17:47 El cotxe del rei Felip VI és escridassat als crit de "fora!"
- 17:39 Els representants dels cossos de seguretat i emergències, ovacionats
- 17:33 Les autoritats espanyoles són rebudes amb una gran xiulada. Mariano Rajoy i el rei Felip VI encara no hi són
Les crides de Puigdemont i Colau
Durant tot el dia d’ahir es van multiplicar, tant des de l’àmbit institucional com des de l’associatiu, les apel·lacions a participar en la marxa d’avui. “Faig una crida a qui vulgui sumar els seus esforços a la manifestació per demostrar que contra el terrorisme no només cal usar instruments policials, judicials i institucionals, sinó que és imprescindible aquesta cadena de solidaritat i esforç de la societat civil per poder combatre aquesta amenaça des del civisme”, va ser la proclama que va llançar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va convidar a fer que la marxa sigui “massiva” i aconseguir “que els carrers de Barcelona es desbordin”. Respecte de quin ha de ser el caràcter de l’acte i el rol de cadascú, Colau no va expressar cap dubte: “La ciutadania ha marcat el camí aquests dies, ha donat el millor de si mateixa i, per tant, aquesta manifestació ha de ser de la ciutadania.”