CARMINA MUNTÉ
CATALANA A ANGLATERRA
“A Anglaterra no entenen que no ens deixin votar”
Enginyera de disseny en una empresa d’automoció, la gironina Carmina Munté va anar a treballar a finals del 2010 a Cranfield (a uns setanta quilòmetres al nord de Londres) i de moment no té plans per tornar. Va implicar-se, tan bon punt va arribar, en les activitats del Casal Català de Londres i, del 2013 al 2015, va ser coordinadora a Anglaterra de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).
La Via Catalana que van muntar a Londres va ser la més multitudinària després de la de Catalunya. Com ho van aconseguir?
En vam fer molta propaganda... Vam pensar, però, que seríem 200 persones i, al final, vam acabar sent-ne més de 800. Vam fer-ho al costat del Parlament i molts catalans que estaven de vacances i passaven per allà s’hi van acabar afegint, però a Londres, de fet, hi viuen molts catalans. Pel 9-N, els que van anar a votar van ser prop de 2.900.
Com més ‘han venut’ el procés, a Anglaterra?
Hem repartit molta informació, vam fer una estelada davant de la Tate Modern, hem intentat fer actes per arribar als catalans de ciutats com ara Manchester, Liverpool i Bristol... Des de l’any passat, l’ANC treballa estretament amb un grup de debat sobre Catalunya que hi ha al Parlament britànic: l’All-Party Parliamentary Group, i això ha significat un gran pas endavant.
Quins dubtes i preguntes hi ha en aquest grup?
Estan molt ben informats. D’ençà que Junts pel Sí va guanyar les eleccions del 27-S, les comunicacions amb l’exterior que s’han fet amb el conseller Romeva al capdavant han donat molts fruits. És merament un grup de debat, però allà hi ha tothom: laboristes, conservadors, l’Scottish National Party...
Se’n parla, a la premsa, del procés?
Sobretot a partir del 27-S, se’n fa cada vegada més ressò. The Guardian o The Independent, o la mateixa BBC, en parlen ja d’una manera habitual.
I els anglesos, que van deixar votar els escocesos, ja entenen que aquí no es pugui fer?
No, de cap manera. És una societat democràticament molt madura i no entenen que no ens deixin votar. Creuen que no és una qüestió de “ser independents o no”, sinó simplement de “ser o no ser”.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.