Procés sobiranista
Podem s’obre a votar a favor de la llei del referèndum
Descarta oposar-s’hi, i reclama a JxSí i la CUP que es puguin negociar esmenes per treure-li “càrrega ideològica”
Prendrà la decisió dimarts, independentment del que faci la resta de Catalunya Sí que es Pot
Podem Catalunya podria donar suport a la llei del referèndum si Junts pel Sí i la CUP s’avenen a negociar-la i incorporar-hi algunes de les esmenes que hi prepararà. Així ho va explicar ahir el secretari general, Albano Dante Fachin, després de la reunió dimecres del seu consell ciutadà català, que ja va decidir que en cap cas els seus tres diputats –el mateix Fachin, Àngels Martínez i Joan Giner, si bé la decisió també es farà saber a Jèssica Albiach, d’un sector crític integrat a Catalunya en Comú– hi votaran en contra, faci el que faci el grup en què s’integren al Parlament, Catalunya Sí que es Pot, que encara no ho ha debatut com a tal ni es preveu que ho faci abans de la seva reunió de dimarts vinent. Fachin, en tot cas, ja avançava que, si no hi ha acord entre els membres, el grup es dividirà i “cadascú haurà de votar el que consideri”.
Ara mateix, sigui com sigui, Podem es decantaria per l’abstenció perquè no li agrada la proposició de llei tal com està presentada, i no combrega amb la “càrrega ideològica” que veuen en aspectes, per exemple, com que prevegi declarar la independència en cas d’un sí tot just dos dies després de la proclamació dels resultats. Els morats tampoc estan d’acord, tot i que això no els “molesta” que hi surti, amb el caràcter “vinculant” que li dona l’article 4.3, perquè troben que només li pot donar el “context” en què es vota, i l’actual fa pensar que “s’aproparà més a una mobilització perquè el resultat no serà executable”.
Tot i que va evitar detallar el contingut de les esmenes, en què treballaran aquests dies, Fachin va insinuar que anirien en el sentit de donar al text un caràcter merament instrumental, tot just per poder convocar i dur a terme la votació. Tot i que per ara cap banda no ha demanat reunir-se –tot i que la CUP ja va oferir públicament dimarts col·laboració per negociar esmenes–, no es descarta que hi hagi contactes els pròxims dies. En aquest cas, Fachin va fer una crida a parlar-ne preferiblement en un espai “formal”, sense concretar més, conscient que difícilment s’obrirà cap període formal d’esmenes si finalment el text es tramita en un sol ple, el dels dies 6 i 7. Podem, en tot cas, ja avisava que, si no han tingut ocasió de parlar-ne prèviament i es troben la votació de la llei “de sorpresa”, no hi podran donar suport. El mateix consell ciutadà català es tornarà a reunir dimarts vinent per prendre una decisió definitiva.
No a la transitorietat
L’òrgan no va entrar a valorar dimecres la llei de transitorietat presentada al registre tot just dos dies abans, però en aquest cas fonts del partit sí que van avançar que estan “molt lluny” de votar-hi a favor, perquè no té “res a veure” amb el projecte polític que defensen. O sigui, que si es tramita i vota igualment en el ple de la setmana vinent, el més probable és un vot contrari de Podem.
Votació interna ajornada
La formació haurà d’ajornar una setmana “per problemes tècnics” la consulta interna a les bases per ratificar la posició inicial acordada per una norantena de cercles al maig, quan va decidir fer una crida a participar en el referèndum, entès com a mobilització. En principi, la votació s’havia de fer els dies previs a la Diada, però al final haurà de ser la setmana següent, del 15 al 18. La secretària d’organització, Ruth Moreta, ho va explicar per la “impossibilitat” de fer-ho abans en coincidir amb altres votacions internes en altres territoris i no estar “recompost l’equip de treball després de vacances”, que centralitza per exemple el cens d’inscrits.
D’aquí que Moreta, que admetia que és “greu” perquè ja coincidirà amb la campanya de l’1-O, defensés que “és urgent accelerar els mecanismes de descentralització”.