Política

judicial

El TC admet l’incident d’execució contra la tramitació de la llei del referèndum

La decisió no suposa la suspensió immediata dels acords impugnats

L’alt tribunal celebra un ple extraordinari aquesta tarda per analitzar els recursos del govern espanyol contra la llei i la convocatòria de la consulta

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit l’incident d’execució de sentència contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la mesa per haver permès la tramitació i votació de la Llei del referèndum al ple d’aquest dimecres.

Després de quatre hores de reunió, els magistrats han acordat en una providència iniciar la tramitació de l’incident d’execució. La decisió, però, no suposa la suspensió immediata dels acords impugnats.

Com primer pas, el tribunal ha traslladat a la Fiscalia i al Parlament les peticions formulades pel govern central i els concedeix un termini de tres dies perquè formulin les al·legacions que creguin convenients. El tribunal demana a la Fiscalia que investigui si hi ha hagut algun delicte penal.

De la mateixa manera, el Ple acorda la personació en aquest incident d’execució de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, si bé la limita “als sols efectes que en aquest incident pugui defensar els seus drets i interessos legítims a títol particular, sense perjudici de la personació del Parlament de Catalunya a través dels seus serveis jurídics”.

La tramitació de la Llei del referèndum, acordada a mig matí del dimecres per la mesa, va ser el primer fet que va provocar la resposta del govern espanyol interposant l’incident d’execució, que demana anul·lar i “deixar sense efecte jurídic algun” els acords aprovats ahir al matí pel Parlament i deduir testimoni als cinc membres de la Mesa que van permetre la tramitació de la llei, impulsada per Junts pel Sí i la CUP .

L’executiu de Rajoy demana al TC que actuï perquè considera que el Parlament ha contradit una sentència anterior de l’alt tribunal. Concretament, la sentència de desembre de 2015 que declarava nul·la la resolució de ruptura aprovada al Parlament al novembre.

Durant el matí, els magistrats han modificat l’ordre del dia del ple ordinari per debatre si admetien a tràmit l’incident d’execució de sentència presentat dimecres pel govern de Rajoy contra la presidenta del Parlament i els membres sobiranistes de la Mesa per la tramitació de la Llei del referèndum. Finalment, el ple ha decidit iniciar la tramitació.

Ple extraordinari pels recursos de Rajoy

A banda d’aquest incident, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous que interposaran “de manera immediata” quatre recursos més contra la Llei del referèndum, la convocatòria de l’1-O i el decret de normes complementàries i l’article que designa la Sindicatura Electoral.

Aquesta tarda, està previst un ple extrordinari del TC per valorar aquests recursos. Quan el TC admeti a tràmit aquests recursos, procedirà de forma automàtica a la seva suspensió cautelar, com determina la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona
política

Els nous consellers del govern valencià del PP prenen possessió

barcelona
política

PSC i SOM presenten una moció de censura a Els Pallaresos

ELS PALLARESOS
Estats Units

Trump reapareix amb l’orella embenada i ovacionat a Milwaukee

Barcelona