municipal
referèndum
Dia de pressió per la cessió de locals municipals l’1-O
L’alcaldessa de l’Hospitalet demana a Puigdemont que deixi “tranquils” els alcaldes
El president de l’ACM diu que els batlles que “no s’hi vegin amb cor” cedeixin el càrrec a un altre
El debat sobre les urnes i el referèndum de l’1 d’octubre va eclipsar l’acte institucional de la diada de l’Onze de Setembre sobretot en les capitals de demarcació on els alcaldes s’han manifestat contraris a facilitar l’obertura dels col·legis electorals, com és el cas de Lleida i Tarragona, o mantenen una ambigüitat sobre si hi donaran suport o no, com és el cas de Barcelona. Però va ser l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), qui ahir al matí va posar aquesta qüestió en el centre del debat. Marín va coincidir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en les ofrenes al monument de Rafael Casanova, i va demanar a Puigdemont que deixi “tranquils” els alcaldes amb motiu de l’1-O, segons van confirmar fonts properes a l’Ajuntament. L’alcaldessa de l’Hospitalet va fer aquesta petició després de les paraules de Puigdemont sobre la col·laboració dels batlles en el referèndum de l’1 d’octubre amb la cessió de locals municipals.
La posició més contundent sobre aquest debat, però, va ser la del president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, que va demanar als alcaldes que “no es vegin amb cor” de cedir locals per al referèndum que facin un decret i cedeixin accidentalment l’alcaldia a un altre electe que sí que hi estigui disposat. Buch va advertir els batlles que si no cedeixen locals municipals per votar l’1-O “estaran al costat dels que persegueixen la democràcia”. I hi va afegir que això “no serà un error, sinó una fatalitat” per a la seva vida política, perquè “els ciutadans els ho tindran en compte”. Buch es va referir a l’alcaldessa de Barcelona dient que “no s’ha de buscar massa la fórmula perquè més de 800 alcaldes ja l’han trobat”.
L’alcaldessa de Barcelona va passar de puntetes sobre aquesta qüestió en l’acte d’En Comú Podem al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. I per fer-ho es va dirigir al president del govern estatal: “No ens espanten les seves amenaces, senyor Rajoy, no s’equivoqui. Protegirem la institució perquè és de la gent, però per descomptat que farem tot el possible perquè tothom que vulgui es pugui mobilitzar l’1 d’octubre.” Qui sí que va pressionar Colau va ser el PP. El vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, va reclamar a Colau que es posi “al costat dels bons” i no ajudi a l’exercici del dret a decidir a Barcelona, i va advertir que “les conseqüències d’incomplir la llei serien greus”.
Josep Fèlix Ballesteros va confirmar que l’Ajuntament de Tarragona no cedirà locals per al referèndum. Ho va fer en l’acte institucional de la Diada a Tarragona, en què en el seu discurs va ser acompanyat per crits d’alguns assistents que reclamaven poder votar l’1-O, i alguns partits i entitats també van dipositar urnes de cartró al peu del monument de Rafael Casanova. Quan li van preguntar si sentia pressionat, Ballesteros va dir: “Precisament perquè em sento lliure i no cedeixo a les pressions he fet una cosa que no és còmoda.”
En l’acte oficial de la Diada a Lleida, l’alcalde, Àngel Ros, va acusar el govern català de voler “municipalitzar” el referèndum “per treure fora, a una altra instància, els possibles fracassos” que pugui comportar l’1-O. També des de Lleida, la dirigent de la CUP Anna Gabriel va dir a Ros que “no confongui la seva posició partidista” amb els drets dels lleidatans a votar.
Ahir també es va saber que el PDeCAT ha trencat el pacte de govern que tenia amb el PSC a l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat per la negativa de l’alcaldessa, Pilar Díaz, de cedir locals per a l’1-O.