setge a l'1-O
El caliu de l’arròs Alcaldes a la fiscalia
Tres-cents ampostins agiten espigues mentre el seu alcalde entra a la fiscalia de Tarragona
Els de les Borges Blanques i Juneda han de tractar amb la policia judicial
Per a molts veïns d’Amposta (Montsià), l’arròs és un símbol del seu territori, però ahir, per primer cop, van treure les espigues amb un sentit reivindicatiu. Uns 300 ampostins, desplaçats en cinc autobusos des de la capital del Montsià, van agitar en silenci les espigues d’arròs mentre el seu alcalde, Adam Tomàs (ERC), entrava a la fiscalia de Tarragona per declarar per la seva presumpta col·laboració en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. La seva va ser la darrera de la primera jornada de declaracions a Tarragona, on també van acudir a la cita l’alcalde de Reus, Carles Pellicer (PDeCAT), i el de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC). Tots tres es van negar a declarar i van subratllar la “cordialitat” del fiscal Ángel Villafranca.
La de l’ampostí va ser la declaració més multitudinària a les portes de l’Audiència Provincial de Tarragona, on els relleus entre concentracions de suport als tres alcaldes van tenir problemes per conviure amb el tràfec de gent habitual a les dependències i fins i tot amb l’activitat d’una església veïna. “No hem fet res malament”, va subratllar Tomàs, que va recordar als veïns que allà també donaven suport a “unes institucions ara agredides”.
La jornada va arrencar amb l’alcalde de Reus, que va arribar a primera hora del matí acompanyat per regidors i dirigents del seu partit, i edils d’ERC i la CUP. “Defensarem la democràcia fins al final i el dret del poble a fer el que vol”, va afirmar Pellicer.
En sortir de la seva declaració, Pellicer es va poder trobar amb el seu homòleg torrenc, Eduard Rovira, que pocs minuts després va qualificar la situació de “kafkiana” i d’operació “per generar por”. “Estic orgullós de ser alcalde just en aquest moment”, va sentenciar. Les declaracions a Tarragona es reprendran dilluns, quan també l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, compareixerà de manera voluntària al Tribunal Suprem.
A Lleida, l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el de Juneda, Antoni Villas, també president del Consell Comarcal de les Garrigues, van haver de comparèixer davant la policia judicial, atesa l’absència d’un representant de la fiscalia, i es van acollir al dret a no declarar. En sortir, Mir va defensar que els alcaldes citats per haver col·laborat amb el referèndum no han “comès cap delicte”. I Villas hi afegia: “La llei ens empara i ens protegeix i per això ens hem acollit al dret a no declarar.” Els dos alcaldes garriguencs van rebre el suport de prop d’un centenar de veïns dels seus municipis respectius, així com de membres del seu partit, el PDeCAT, i d’altres forces sobiranistes. “Ens han dit que el nostre poble no té dret al referèndum, que no podem ajudar el nostre poble amb el referèndum i que, si ho fem, incorrem en delictes penals”, en concret, els de prevaricació i desobediència, va explicar l’alcalde de Juneda.
Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp, Joan Ubach, Raimon Monterde i Gerard Sabarich, van comparèixer a Balaguer, acompanyats d’un centenar de persones, i no van respondre a cap de les 24 preguntes que els va plantejar la fiscal. També estava citat a Lleida l’alcalde de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau, que en el seu cas va decidir no comparèixer.
Convocatòries d’avui
Alcarràs
Miquel Serra
Almacelles
Josep R. Ibarz
Bellpuig
Salvador Bonjoch
Alpicat
Joan Gilart
Rosselló
Josep Abad
Torrefarrera
Jordi Latorre
Tàrrega
Rosa M. Perelló
Rialp
Gerard Sabarich
Agramunt
Bernat Solé i Barril