Primera fractura dins la ultradreta l’endemà del seu èxit electoral
Petry, copresidenta d’AfD i cara visible de l’ala moderada del partit, no seurà amb el grup
La formació anuncia una comissió contra Merkel pels refugiats
Ni 24 hores ha tardat a produir-se la primera escissió d’Alternativa per Alemanya (AfD) després del seu històric resultat en les eleccions de diumenge, que van permetre l’entrada d’aquest partit antiislam i antiimmigració al Parlament federal com a tercera força amb un 12,6% dels vots.
La copresidenta del partit, Frauke Petry, que va obtenir un escó per Saxònia, va donar la sorpresa en anunciar ahir en una roda de premsa amb altres membres de la cúpula que no formarà part del grup parlamentari d’AfD. Davant la cara aparentment sorpresa dels altres dirigents, es va aixecar i va abandonar la sala sense respondre a les preguntes ni aclarir si se’n va sola o amb una part de la norantena de diputats ultradretans que han d’entrar al Bundestag. Petry va explicar que les dissensions internes en aquest partit “anàrquic” no són un problema quan s’està a l’oposició, però sí quan es vol arribar al govern. La colíder del partit durant les eleccions, Alice Weidel, li va exigir la dimissió immediata perquè “no faci més mal” a la formació.
L’enfrontament feia temps que s’estava covant. A Petry ja la van marginar en el congrés de l’abril, quan va carregar contra la radicalització del moviment, ferotgement oposat als immigrants i als musulmans. Durant la campanya, va criticar l’altre colíder, Alexander Gauland, per haver dit que els alemanys tenen dret a “sentir-se orgullosos de les actuacions dels seus soldats durant la Segona Guerra Mundial”. El to agressiu del mateix Gauland la nit electoral, quan va avisar que el seu partit “perseguiria” Merkel, també va avivar el malestar.
D’altra banda, Weidel va tornar a denunciar ahir la falta de base legal per a la política d’acollida de refugiats de Merkel, raó per la qual, va dir, la primera mesura que impulsarà serà la creació d’una comissió d’investigació al Bundestag sobre aquesta qüestió. Al seu costat, i amb el seu habitual to desafiant, Gauland va anunciar que, a partir d’ara, amb AfD dins el Parlament, els debats “seran més durs”.