setge a l'1-O
control als mossos
Els Mossos es resisteixen
El major evita la reunió de coordinació i hi envia el número tres del cos
El ministeri públic ordena a la policia catalana que investigui els responsables dels col·legis electorals
La policia catalana no dona el seu braç a tòrcer i es resisteix a perdre la seva autonomia i, encara menys, a sotmetre’s al control i les ordres d’un coronel general de la Guàrdia Civil, mentre la maquinària judicial de l’Estat colla una mica més la policia de la Generalitat ordenant-li noves diligències d’investigació en relació amb els preparatius del referèndum de diumenge vinent. L’enfrontament polític entre les administracions catalana i espanyola que se centra aquests dies en el terreny policial va viure ahir a la tarda un moment àlgid quan el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va fer evident la voluntat del cos de mantenir la seva autonomia operativa i no es va presentar a la reunió convocada per l’home designat pel govern espanyol, Diego Pérez de los Cobos, coronel de la Guàrdia Civil, per dirigir el dispositiu policial que pretén reprimir el referèndum.
Quasi al mateix moment que se celebrava la reunió a la seu de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, la fiscalia feia pública una instrucció en què ordena al cos dels Mossos d’Esquadra que dugui a terme noves diligències d’investigació relacionades amb els col·legis electorals i els responsables dels centres on s’han d’instal·lar, com ara instituts, escoles o centres cívics, entre d’altres.
A la reunió de la Delegació del Govern espanyol, hi van assistir el cap de zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo; el cap superior del Cuerpo de Policía Nacional a Catalunya, Sebastian Trapote, i, en representació dels Mossos, el comissari superior de coordinació territorial, Ferran López, que ocupa el número tres en l’escalafó del cos. La d’ahir era la primera trobada sota la direcció de Pérez de los Cobos després que la setmana passada es va anunciar la seva designació en funcions de coordinador.
Un escrit de cinc folis
La presència del comissari Ferran López a la trobada es va limitar a fer entrega d’un escrit de cinc folis, signat pel major Trapero, i que ahir mateix va ser presentat al fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A grans trets, en aquest escrit els Mossos fan una defensa de les seves capacitats com a cos policial i de la seva autonomia política. S’hi assegura que la policia catalana té prou mitjans per garantir l’ordre públic al país per si sola, sense l’ajuda d’altres cossos, i es demana que s’activi la comissió de coordinació policial de Catalunya, que ja està prevista en el marc de la Junta de Seguretat.
Aquesta línia argumental és la mateixa que va fer servir la setmana passada el conseller d’Interior, Joaquim Forn, en una carta dirigida al ministre Juan Ignacio Zoido i en la qual es rebutjava la coordinació de Pérez de los Cobos.
Fonts coneixedores de la reunió d’ahir van explicar que hi va haver una certa receptivitat al document presentat pel comissari Ferran López. Per la seva part, fonts del Ministeri de l’Interior citades per ACN van explicar que s’ha rebutjat la petició de convocar la Comissió de Coordinació Policial de Catalunya perquè el referèndum ja s’ha judicialitzat.
El representant dels Mossos va abandonar la Delegació del Govern espanyol una hora després que comencés la reunió que encara es va allargar durant mitja hora més.
En l’escrit presentat pels Mossos d’Esquadra a la fiscalia s’insisteix que la policia catalana ha acatat en tot moment les instruccions fetes per l’alta instància del ministeri públic, que va ordenar investigar els preparatius del referèndum. No només això, sinó que s’explica que ja s’ha entregat el pla de desplegament dels Mossos per al dia 1, circumstància que encara no han fet ni la Policía Nacional ni la Guàrdia Civil, tot i estar-hi requerits. En el document s’especifica que, si s’ha de fer alguna modificació dels plans previstos, ha de ser per requeriment de l’autoritat judicial, que ja té oberts procediments sobre el referèndum, i que aquesta circumstància encara no s’ha produït.
El document signat per Josep Lluís Trapero acaba subratllant que és voluntat del cos dels Mossos d’Esquadra “vetllar per la defensa del prestigi i les competències” de la policia de la Generalitat.
Atacs al major
La figura del major dels Mossos va ser objecte ahir de debat jurídic i polític des de diverses instàncies de l’Estat espanyol. El primer a referir-s’hi va ser el fiscal general de l’Estat, Pedro Maza, que va advertir que, si Trapero no acata les ordres donades pel coronel general de la Guàrdia Civil, “tindrà conseqüències legals”. En una entrevista radiofònica, el fiscal va afirmar que és del tot obvi que hi hagi un pla policial previst amb vista a la possibilitat que diumenge vinent hi hagi urnes i paperetes i hi va afegir que també és “obvi” que hi hagi prevista una coordinació policial entre els diversos cossos. “Si el senyor Trapero no vol complir això, que és un manament legal, tindrà conseqüències legals”, va insistir.
Trapero també va ser el centre de la diana contra la qual va disparar el vicesecretari de comunicacions del Partit Popular, Pablo Casado. El portaveu popular va demanar a Trapero que expliqui els motius de la seva no-presència en la reunió d’ahir. Casado va demanar a la policia de la Generalitat que “compleixi la llei” i eviti el que va qualificar de “lamentables imatges” que es va van veure la setmana passada a Barcelona, el dia que la Guàrdia Civil va detenir 14 persones relacionades amb l’organització del referèndum i milers de persones van sortir al carrer per protestar i defensar els detinguts. “No es pot tolerar que als carrers de Barcelona es destrossin cotxes de la Guàrdia Civil que compleixen les ordres d’un jutge”, va dir Casado.
Suport dels caps
No tot van ser garrotades a l’actuació de Josep Lluís Trapero. Hores abans de la reunió, el sindicat dels comandaments dels Mossos d’Esquadra va emetre un comunicat en què mostrava tot seu “suport total” al major. Els sindicat agrupa el 90% dels inspectors, intendents i comissaris dels Mossos.
Concentració espontània al carrer
La nombrosíssima presència de personal dels mitjans de comunicació ahir al davant de la Delegació del Govern espanyol, a la confluència dels carrers Llúria i Mallorca de Barcelona, va cridar l’atenció de diversos ciutadans que hi passejaven ahir a la tarda, alguns dels quals van decidir quedar-s’hi. Va ser així com de mica en mica es va formar una petita concentració de suport a la celebració del referèndum i, sobretot, de suport al cos de Mossos d’Esquadra. L’entrada del comissari Ferran López va ser aplaudida fervorosament pels presents i també el moviment que va fer una parella de Mossos quan van rellevar la seva presència al lloc per una altra parella de policies.
L’edifici de la Delegació del Govern espanyol era vigilat per agents de la Policía Nacional, que a última hora de la tarda van reforçar la seva presència amb els efectius de tres furgons més. La concentració va ser festiva i no hi va haver cap tipus incident.