Política

opinió

Oportunitats per a Europa

El revés del ‘Brexit’ ha de servir de revulsiu per cohesionar més la UE dels Vint-i-set i convertir-lo en una oportunitat

Estem passant uns dies de molta activitat i complexitat, tant a casa nostra com a Europa i al món, que la Unió Europea hauria de saber aprofitar per convertir-los en oportunitats. En primer lloc, hem comprovat com el missatge oficial del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, parla d’aprofitar els vents favorables, albirant la sortida de la crisi econòmica i aprofitant la importància de la UE en el comerç mundial. També confia a potenciar la indústria, liderar la lluita contra el canvi climàtic, adaptar l’espai Schengen cercant l’equilibri entre la llibertat de moviments i la seguretat, convertir l’euro en moneda única a la Unió Europea i apostar per la integració econòmica i política. Generoses paraules que s’ha de veure com es poden convertir en realitat, perquè ja sabem que els interessos dels estats membres sovint bloquegen les bones intencions dels discursos.

Per altra banda, ja fa més d’un any que vam quedar perplexos quan el referèndum del Brexit, quan gairebé tothom apostava que el Regne Unit votaria a favor de quedar-se a la Unió Europea, va guanyar, encara que per la mínima. La primera impressió del resultat va ser de desànim en tot l’entorn europeista i d’alegria per als euroescèptics britànics, entre els quals es comptava una part del partit conservador i de l’UKIP, bàsicament. Algunes anàlisis pronostiquen que el Brexit és negatiu per a la UE i molt més per al Regne Unit. Però la democràcia és la democràcia i, sovint a contracor, ja es comença a dibuixar l’escenari de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. I ara, la primera ministra, Theresa May, ha de gestionar-ho.

La setmana passada, en el seu discurs a Florència, va proposar un Brexit suau, amb demora de dos anys i una transició lenta i consensuada. Tot i així, la negociació es preveu dura i complexa. En aquest escenari, el revés del Brexit ha de servir de revulsiu per cohesionar més la UE dels Vint-i-set i convertir-lo en una oportunitat. Més Europa, amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, i apostar per una unió econòmica i monetària de veritat, i una UE amb capacitat política i de seguretat i defensa i amb polítiques comunes.

L’altre focus d’atenció ha estat centrat a Catalunya, a l’entorn del referèndum i l’actuació de l’Estat espanyol per impedir-lo.

En aquest escenari, la Unió Europea té l’oportunitat de fer valer els valors que la defineixen, com la pau, la democràcia, la tolerància, el respecte als drets humans i a les minories o la solució pacífica dels conflictes. I evitar que aquests valors es vulnerin, així com obrir una reflexió sobre l’encaix de les realitats nacionals en el si comunitari, a partir del respecte que demanen els ciutadans i posant en primer terme el diàleg i la negociació política. Si aconseguim convertir aquests reptes i conflictes en oportunitats, serem més forts de cara a fora i més cohesionats internament, i podrem defensar millor la seguretat, la llibertat i el benestar dels ciutadans de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.