Política

Suport al procés sobiranista

“Visca la terra!”

Els pagesos es van afegir ahir massivament al suport a l’1-O amb centenars de tractors que van ocupar el centre de les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona i Tortosa

Les marxes, convocades pels sindicats agraris i la federació de cooperatives, van denunciar “l’actuació desproporcionada” de l’Estat i van reivindicar el dret a decidir

Prop d’un milerde tractors es van trobar a Tarragona, la marxa més multitudinària d’ahir

La pagesia no es va voler quedar ahir al marge. “Si algú es pensava que ens quedaríem a casa, estava equivocat”, exclamava el dirigent d’Unió de Pagesos (UP) al Camp de Tarragona, Salomó Torres, davant la multitudinària concentració de tractors a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona. Gairebé mil vehicles van ocupar completament la gran plaça en la que va ser la més multitudinària de les marxes pageses per la llibertat convocades ahir per UP, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries, una mobilització que el món agrari va qualificar d’“única”. L’estampa es va repetir arreu del país: a Barcelona (amb uns 400 vehicles), a Girona (amb mig miler), a Tortosa (amb una cinquantena) i a Manresa (150). A cada ciutat es van aplegar columnes de tractors vinguts de diversos racons del territori, que s’afegeixen a la primera tractorada que es va celebrar el cap de setmana passat a Lleida.

“Que per què hem vingut? Perquè volem ser independents, volem ser lliures!”, s’exclamava Josep Andreu, un dels pocs pagesos que encara resisteixen a Vila-seca (Tarragonès) i que formava part de la primera columna a plantar-se a Tarragona. Des de les dotze del migdia, la plaça (presidida per la seu de la subdelegació de l’Estat) va ser un degoteig constant de tractors. La més nombrosa, la columna de pagesos que va baixar des de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i la vall del Francolí del Tarragonès, que, segons els responsables d’UP, sumava un total de 600 tractors, alguns dels quals ja ni van poder arribar a entrar a la plaça, totalment plena de vehicles agraris.

Pagesos i tarragonins que esperaven els tractors van rebre amb crits de “Visca la terra!” la lectura del manifest, que es va repetir arreu de Catalunya, i en què el món agrari reclama poder “exercir el dret a decidir” dels catalans i denuncia “l’actuació desproporcionada del govern de l’Estat i de la justícia”.

“Ha estat un èxit, estem desbordats. No esperàvem tanta participació”, reconeixia el president de la JARC, Francesc Boronat. “Quan toques els sentiments, la gent surt al carrer, i aquesta darrera setmana s’han trepitjat drets fonamentals”, hi va afegir. La JARC fa una crida als seus socis a posar-se a disposició dels locals electorals que necessitin el seu suport (i el dels seus tractors) per evitar el precintament per part de les forces policials. Des d’UP, el coordinador al Camp de Tarragona del sindicat, Jaume Ferrando, que va qualificar d’“històrica” la concentració a Tarragona, confiava, però, que demà serà una jornada “cívica i normal”.

Mobilització arreu

A Barcelona, un doble cordó policial dels Mossos d’Esquadra i de la Policía Nacional va vetllar perquè la marxa pagesa no arribés a la porta de la delegació del govern estatal. La mobilització, que va estar encapçalada per la columna arribada del Maresme i liderada per l’històric dirigent d’UP Pep Riera, es va quedar a un carrer de la seu, tal com ja s’havia pactat prèviament. La marxa de 400 tractors (sobretot del Penedès i el Baix Llobregat) es va fer veure, però, ocupant, en el seu trajecte per la capital catalana, espais com ara tot el tram del carrer Girona des de Diagonal fins al carrer Aragó. “Això no esperava veure-ho mai”, va afirmar Riera.

Abans, una cinquantena de vehicles vinguts del Maresme i també del Vallès es van concentrar al Mercat de la Planta i la Flor Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar. “Hi ha més mobilitzats ara a les assemblees que quan vam sortir amb els tractors per les expropiacions de l’autopista”, va dir Riera.

També van ser una cinquantena de tractors pels carrers de Tortosa, amb una primera aturada davant la delegació d’Hisenda i una concentració al passeig de Ribera. “No volem tornar a la perspectiva d’un món en blanc i negre. Pensàvem que teníem uns drets conquerits, però ara surten els hereus del franquisme per perseguir la nostra ideologia i el nostre patrimoni”, va dir l’històric dirigent d’UP Pep Suñé, que es va posar un mocador de quatre puntes al cap, com feien fa dècades els pagesos.

Informació elaborada per Azahara Palomares, Lurdes Moreso, Elena Ferran i Jordi Panyella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia