Política

La delegació internacional visitarà pobles i ciutats

Una trentena d’eurodiputats i diputats prendran el pols a l’1-O

Amb l’objectiu de formar-se una visió general sobre Catalunya i el referèndum d’autodeterminació, una delegació parlamentària internacional visitarà demà pobles i ciutats amb bases electorals diverses i es reunirà avui amb representants de partits polítics. Es tracta de 33 diputats i eurodiputats convidats pel Diplocat que ahir van ser rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Palau i, poc abans, al Parlament, per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. En la reunió amb Puigdemont també hi eren el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. A més, es van reunir amb entitats a favor i en contra de la independència. En el cas de les trobades amb dirigents de partits, segons fonts del Diplocat, tan sols una formació no independentista havia confirmat la voluntat de veure’s amb la delegació.

En la llista de diputats hi ha representants de Flandes, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Islàndia, Irlanda, Israel, Letònia, Macedònia, Mònaco, Suècia, i de les diferents nacions del Regne Unit. També n’hi ha del País Basc, Josu Juaristi, i la gallega María Lidia Senra. El portaveu de la delegació és Dimitrij Rupel, exministre d’Afers Estrangers d’Eslovènia i membre del Partit Democràtic Eslovè. La previsió és que consensuïn una declaració sobre la celebració de l’1-O. Aquesta delegació no té a veure amb el grup d’observadors internacionals que avalua les garanties del referèndum i que encapçala l’holandès Daan Everts.

La Delegació del Govern espanyol va parlar ahir de l’1-O amb una seixantena de cònsols a Barcelona per respondre a les inquietuds i els dubtes dels diplomàtics. Segons va revelar el cònsol de Gàmbia a Barcelona, Juan Antonio del Moral, la principal preocupació dels assistents era la seguretat dels turistes. Segons Del Moral, se’ls va garantir “seguretat total”. “Serà com quan un va a una altra ciutat i veu una manifestació, en la qual pot participar-hi o anar-se’n”, va dir.

També ahir un diputat del Partit del Centre del Parlament finlandès, Mikko Kärnä, va fer públic un intercanvi de correus electrònics amb l’ambaixador espanyol a Finlàndia, Manuel Cámara Hermoso, en què l’ambaixador l’encomiava a buscar solidaritat a Catalunya si algun dia tenen un problema de seguretat i busquen suport a la UE. Kärna s’havia manifestat a favor del referèndum de demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.