Política

Violència policial durant l'1-O

Comunió de solidaritat a Aiguaviva

Segurament mai un acte començat a ser organitzat a les deu del matí per només tres persones ha aconseguit reunir cap a deu mil persones només vuit hores després. Però així va ser dilluns a Aiguaviva, on milers de persones es van aplegar en el que va ser una gran comunió de solidaritat després dels lamentables fets de diumenge, quan una càrrega policial, amb gasos lacrimògens, va provocar nombrosos ferits entre els veïns que a aquella hora acabaven de dinar a la plaça i que van rebre els agents amb les mans enlaire.

Va ser una comunió de solidaritat amb els veïns d’Aiguaviva, però també entre gent vinguda d’arreu, molta de Girona, i que diumenge va ser víctima també de la repressió policial o va haver de patir tot el dia als seus col·legis electorals per si venia o no la policia a requisar les urnes.

Una gentada que, en alguns casos, va trigar gairebé una hora a fer el recorregut fins a Aiguaviva, amb la carretera de Santa Coloma col·lapsada del tot des de la rotonda del Wala fins a la petita població gironina. Per aquest motiu, l’acte, previst a tres quarts de vuit, no va començar fins a les nou del vespre, quan finalment van arribar alguns dels oradors que hi havien d’intervenir. Aquests eren responsables de diferents col·legis electorals, alguns d’atacats i d’altres no, que van relatar, amb emoció –interromputs en nombroses ocasions pels aplaudiments espontanis i crides d’“independència” i “ja hem votat”– com van viure la difícil jornada de diumenge. Com a Vila-roja, on van patir un atac feixista, o al col·legi Verd, on la repressió va ser extremament dura, o a Pedret, on veien passar combois de vint furgonetes policials i esperaven el pitjor, o com a Aiguaviva mateix, on van atropellar tothom sense miraments.

Un dels testimonis més colpidors de la nit va ser el de l’exrector de la UdG Pep Nadal, que va haver de ser assistit a l’hospital de Santa Caterina de les ferides rebudes a Aiguaviva. Nadal, que va explicar, emocionat, que mentre el colpejaven els policies li cridaven “Viva España”, va considerar que després de la repressió de diumenge, la independència era més a prop que mai.

L’acte el van cloure diversos alcaldes amb la lectura del manifest Per la dignitat d’un poble. “No ho oblidarem. Per respecte als ferits. Per respecte als que han estat, hem estat, colpits en veure la duresa, l’autoritarisme, el menyspreu, la ràbia d’un estat que, sentint-se en perill, carrega contra els ciutadans que hauria de protegir, si se’ls sentís seus”, diu un dels seus fragments. Doncs això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia