El PSC s’obre a un àrbitre per evitar la DUI i el 155
Iceta ofereix ajuda per “buscar un mediador” i, fins i tot, que sigui el PSC el que faci el paper
Avisa l’independentisme: “No podem separar-nos d’Espanya ni construir una nova república així”
Tot va molt de pressa i també els reajustaments i concrecions en les posicions polítiques. Davant del vertigen que la majoria parlamentària independentista aprovi d’aquí a pocs dies una declaració unilateral d’independència, encara que sigui en fases, el PSC responia ahir canviant el pas respecte de dilluns. Si l’endemà del referèndum els socialistes catalans feien seves les paraules del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en defensa de la “negociació, negociació i negociació” com a única sortida al conflicte però no preveien un escenari d’un mediador extern entre els governs català i espanyol, ahir ja hi obrien la porta.
Dilluns, per Miquel Iceta, l’obligació de Rajoy i Puigdemont era apartar-se i deixar pas si no eren capaços d’iniciar un diàleg. Després de la declaració de Felip VI donant tot el suport a l’actuació del govern de Rajoy i en vista de l’enrocament de posicions dels dos governs, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, afirmava davant del consell d’alcaldes del partit: “Ni DUI ni 155. Negociació. I si els que han de negociar no se’n surten i han de buscar un mediador, els ajudarem. I si volen que ho fem nosaltres, ens hi oferirem.” El líder dels socialistes catalans, doncs, obre la porta tant a una mediació externa –no utilitza el qualificatiu d’internacional– com que sigui el PSC el que faci aquest paper. Respecte d’aquesta darrera possibilitat, Iceta diu que estan disposats a parlar “amb tothom en públic i en privat. Amb qui calgui, aquí i a Madrid”.
L’objectiu és evitar tant la declaració d’independència anunciada com l’aplicació de l’article 155 de suspensió de l’autonomia catalana que es va obrint pas després de la declaració del monarca espanyol. Iceta avisa el govern català que no hi ha altra garantia democràtica que la legalitat i l’estat de dret perquè, defensa, són les regles i les institucions les que permeten “canviar les lleis per les majories escollides”.
El líder del PSC adverteix al govern i a la majoria parlamentària catalana que “no es pot pretendre aplicar una llei suspesa pel TC”, que de l’1-O no se’n desprèn cap mandat democràtic i que, donant per bons els resultats avançats diumenge a la nit, “no hi ha una majoria de catalans” que avali la secessió. En darrer terme els implora: “No podem separar-nos de la resta d’Espanya així. No es pot bastir una nova república amb fonaments tan fràgils.”
LA FRASE
Decepció pel discurs del rei
Com una galleda d’aigua freda va caure sobre càrrecs públics del PSC el discurs de Felip VI. Des del grup parlamentari s’ha expressat preocupació i alcaldes i càrrecs de pes estan decebuts. Així, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va afirmar que n’esperava més: “Esperava una porta oberta al diàleg i el consens. Preocupada, molt preocupada.” La seva homòloga a Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, feia una crítica oberta: “Necessitem alguna cosa més que un rei “una mica republicà” que de fons, en un dia com avui, deixi veure a Carles III”. El tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, lamenta que “després d’un dia de protestes pacífiques, hi hagués un missatge sense cap iniciativa concreta de diàleg. Ni una”.