Degoteig d’adhesions a la comissió de mediació
Les universitats se sumen a la iniciativa del Col·legi d’Advocats de Barcelona per una solució pactada al conflicte amb l’Estat
Puigdemont es reuneix aquesta tarda amb els promotors
La Comissió Independent per a la Mediació, la Conciliació i el Diàleg entre el govern català i l’espanyol està rebent l’adhesió d’un gran nombre d’entitats i institucions des que dimecres es va posar en marxa per iniciativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. A la presència dels sindicats UGT i CCOO, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Cambra de Comerç, Pimec, Nacions Unides Espanya, el Col·legi d’Economistes i el Futbol Club Barcelona, s’hi van sumar ahir totes les universitats catalanes (públiques i privades), el Col·legi de Farmacèutics i la patronal Cecot.
Les universitats van prendre la decisió després de la reunió que van mantenir ahir tots els rectors a Barcelona. Aquesta no és la primera vegada que les universitats es defineixen en el conflicte entre els governs català i espanyol. Totes les universitats públiques es van sumar, en el seu moment, al Pacte pel Dret a Decidir i, posteriorment, la majoria van fer el mateix amb el Pacte Nacional pel Referèndum.
Pel que fa al Barça, va reclamar que s’obri “un procés de diàleg i negociació” per trobar “solucions polítiques” a la situació que viu Catalunya, des del “màxim respecte” a la “voluntat majoritària” de la ciutadania catalana “per decidir el seu futur”. El club va recordar el seu lema, Som més que un club, per justificar que ha de “fer costat” a la seva “gent” en unes circumstàncies “tan difícils” com les que viu el país.
La patronal Cecot va argumentar la seva adhesió afirmant que després dels fets succeïts l’1 d’octubre és necessària la intervenció “d’un agent extern que arbitri en el conflicte d’una manera diferent” a la que s’ha proposat fins ara. En aquesta línia, la patronal va remarcar que “la via d’aplicació de lleis no és suficient” i va recordar que “en una societat democràtica les lleis són l’expressió d’una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens”.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà aquesta tarda a Palau amb la Comissió que, com a primera mesura li demana que no prengui “cap decisió immediata sobre el model polític organitzatiu”. Al govern espanyol, per la seva part, li reclama que retiri les forces de seguretat desplegades a Catalunya pel referèndum de l’1-O.
Fonts sindicals van confirmar ahir la presència en la trobada amb el president del secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, i del secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.