Política

Violència policial durant l'1-O

El jutge ja ha recollit 218 denúncies per lesions en càrregues a Barcelona

Sis jutjats catalans han obert diligències per lesions causades per la Guàrdia Civil i la Policía Nacional l’1-O

Hi ha onze causes per desobediència dels Mossos

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, un dels sis a tot Catalunya que han obert diligències prèvies per les lesions provocades per les càrregues policials de l’1 d’octubre passat, ja ha recopilat un total de 218 denúncies de persones que van resultar ferides per, presumptament, l’acció dels agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. La xifra, per tant, s’ha més que duplicat des que divendres passat el titular del jutjat va ordenar l’obertura de diligències a instàncies de la denúncia presentada per la Generalitat de Catalunya, i amb l’opinió en contra del fiscal. Llavors, els casos de ferits amb informe mèdic recopilats pel jutjat a Barcelona eren 99.

Segons va informar ahir el TSJC, els casos recopilats pel jutjat es refereixen a les conseqüències de l’acció policial en 27 col·legis a Barcelona.

Altres jutjats

El de Barcelona és el jutjat català que ha recollit una xifra més elevada de denúncies per ferits, que contrasta amb les registrades pels altres cinc jutjats catalans que, segons el TSJC, havien obert ahir al migdia diligències per aquest mateix motiu. En aquest sentit, el principal canvi respecte al balanç fet públic divendres passat és l’obertura de diligències per un cas de lesions al jutjat número 5 de l’Hospitalet de Llobregat, que ha decidit, però, arxivar-lo perquè es desconeix l’autor de l’agressió. També el jutjat número 1 de Sant Feliu de Guíxols ha rebut una denúncia, que ha redirigit, però, al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona.

Pel que fa a la resta de jutjats, a Mataró s’investiguen vuit casos (tots qualificats com a lleus), a Tarragona vuit més, a Lleida quatre i a Amposta un. Segons el Departament de Salut, el dia 1 d’octubre hi va haver 893 ferits, dos dels quals greus. Un d’ells, l’home que va rebre l’impacte d’una pilota de goma a l’ull, va rebre l’alta dilluns passat. El seu advocat va anunciar ahir que durà els fets al Consell d’Europa i a les Nacions Unides, segons va recollir ACN.

Entre els 23 jutjats catalans que han obert diligències referents a l’1-O, la causa més nombrosa continua sent, però, la de les denúncies per desobediència i inactivitat contra els Mossos d’Esquadra (amb dotze jutjats amb causes obertes), seguides de les denúncies per ús de dades personals per part del govern, amb causes obertes a sis jutjats, segons la informació del TSJC.

La CUP denuncia l’intent d’assalt de la seu el 20-S

La CUP va formalitzar ahir davant del jutjat de guàrdia de Barcelona una denúncia per l’intent d’assalt per part de la Policía Nacional de la seva seu el 20 de setembre passat. El partit considera que l’actuació del cos, que va encerclar amb un cordó policial durant sis hores la seu de la CUP i va intentar accedir-hi sense una ordre judicial, és constitutiva d’uns presumptes delictes de coaccions greus i contra la inviolabilitat domiciliària i altres garanties de la intimitat.

Segons consta en la denúncia, l’acció policial d’aquell dia “compromet el sistema de drets civils vigent”, ja que suposa un atac a la llibertat política, i també un “atac al conjunt de la militància”. També hi veu una “anormalitat democràtica” pel fet que no es donessin explicacions, i denuncia l’ús de pilotes de goma durant la marxa del cordó policial contra els concentrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia