museus
El Congrés insta el govern espanyol a la cessió temporal de la Dama d’Elx i planteja el retorn permanent a la ciutat
La comissió de Cultura aprova que el bust ibèric s’exhibeixi a la localitat alacantina amb motiu del 120è aniversari del seu descobriment i estudiar la cessió definitiva
La comissió de cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una Proposició no de llei (PNLL) impulsada per PSOE i Compromís per instar el govern espanyol a cedir temporalment la Dama d’Elx, exposada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, a la ciutat valenciana amb motiu del 120è aniversari del seu descobriment, el 4 d’agost del 1897. Així mateix, la proposició planteja estudiar la cessió permanent mitjançant el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) o mitjançant la conversió d’aquest centre en una subseu del Museu Arqueològic Nacional.
Segons que ha exposat Compromís a través d’una nota de premsa, la proposició ha comptat amb els vots a favor d’Unidos-Podemos, PNV i ERC. La coalició valenciana remarca que tant el PP com Ciutadans han rebutjat la proposta contradient t la decisió dels seus representants a l’ajuntament d’Elx, ja que la iniciativa va suscitar el consens de tots els partits el passat 30 de gener d’enguany.
En opinió del diputat de Compromís Ignasi Candela “la descentralització tindrà un important impacte econòmic per Elx”, recordant que el 2006 quan l’obra original es va exposar a la localitat alacantina va atraure 400.000 visitants i va suposar “un revulsiu econòmic, cultural, turístic i social que va quedar reflectit a la vida de la ciutat”.
En aquest sentit, ha defensat el retorn de la Dama com una demostració més “d’un model que passa per la descentralització administrativa i de recursos per aconseguir una alternativa viable de país”.
Candela també ha volgut “desmuntar el possible vot en contra per motius tècnics” explicant que tant el MAEH com la torre d’Altamira “s’han condicionat per garantir les condicions de seguretat i conservació necessàries. Sobretot tenint en compte que el passat 25 d’agost una formiga es va colar dins de la vitrina d’aquest bust insigne de l’art iber, que actualment alberga l’Arqueològic Nacional”.