Setge al procés sobiranista
Manifestacions a Lleida en un dia d’alta tensió política
Un miler d’estudiants de la UdL canvien el recorregut de la manifestació per protestar davant la seu del PDeCAT i intenten aturar els trens
Fan una marxa silenciosa davant la Policía Nacional
En un dia polític frenètic per les informacions dels moviments, les negociacions i les corredisses als despatxos al voltant de la declaració d’independència, els carrers de Lleida es van tornar a omplir, amb manifestacions d’ànims ben diferents.
Al migdia, els estudiants de la UdL, que havien convocat per ahir una vaga en suport de la declaració d’independència i per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, es van manifestar partint des del campus de Cappont i amb una indignació en aquells moments contra el govern de la Generalitat. Just en aquelles hores s’havia sabut que el president, Carles Puigdemont, considerava convocar eleccions i desactivar per tant la declaració d’independència prevista per a avui, i els estudiants van canviar l’itinerari inicial de la manifestació i van anar fins a la seu del PDeCAT, on van manifestar la seva indignació amb crits contra aquesta formació.
La mobilització va continuar pel centre de la ciutat, amb càntics davant de la Paeria i també de la subdelegació de l’Estat a Lleida, fortament protegida pels Mossos i també per agents de la policia espanyola, fins a l’estació de trens de la capital del Segrià. Allà, els manifestants hi va entrar, i els Mossos els van impedir tallar les vies, com pretenien. Davant de les vies d’alta velocitat van llegir un manifest i van posar punt final a la protesta.
A les cinc de la tarda, el president Puigdemont va comparèixer davant dels mitjans amb una declaració en què explicava que el seu intent de diàleg per evitar una aplicació violenta de l’article 155 no havia tingut resposta positiva de l’Estat i per tant no convocava eleccions i es mantenia el mandat sorgit del referèndum de l’1 d’octubre per tal que avui el Parlament hi doni resposta.
El gir va canviar de nou els ànims en els lleidatans mobilitzats. El CDR de Zona Alta-Centre Històric, que al matí havia canviat la ruta d’una concentració de protesta a la tarda pels incidents protagonitzats divendres per la Policía Nacional al col·legi Lestonnac per anar fins a la delegació del govern de la Generalitat, per protestar contra la convocatòria d’eleccions, la va celebrar-la finalment tal com estava prevista. Vora tres-centes persones es van concentrar a la plaça Ricard Viñas amb cartells contra l’article 155 i a favor de la llibertat de Sànchez i Cuixart i de la independència. Van formar una filera de dos en dos i van marxar per l’avinguda Prat de la Riba, primer amb càntics i eslògans, i després, en arribar a l’altura de la comissaria del Cuerpo Nacional de Polícia, en un absolut silenci. Van recórrer el perímetre de la comissaria en silenci, vigilats per un ampli desplegament dels Mossos d’Esquadra, i finalment van seguir fins a la Paeria, on mig miler de persones, convocats per la Taula per la Democràcia, van fer una protesta per les detencions de Sànchez i Cuixart i contra l’agressió del 155 contra l’autogovern català.
Plens de rebuig del 155
D’altra banda, dimecres a la nit els ajuntaments de Balaguer i Tàrrega es van afegir als que han aprovat mocions en contra de l’article 155 i a favor de la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A Balaguer, els tres regidors del PSC, que governen en coalició amb ERC, es van abstenir en la votació després d’una hora de debat. Es va aprovar amb els vots del PDeCAT, ERC, la CUP i el grup Balaguer-Ara Sí. El PSC es va mostrar en contra de l’aplicació del 155, però no estava d’acord amb un punt de la moció que feia referència a la declaració d’independència.
A Tàrrega, Mollerussa, Bellpuig, i Isona també es van aprovar dimecres al vespre mocions contra el 155. Al municipi de Les, a la Val d’Aran, governat per l’alcalde Emili Medan, d’Unitat d’Aran, partit associat al PSC, també va votar contra el 155.