Procés sobiranista
La Paeria rebutja oposar-se al 155 en un ple tens
L’Ajuntament refusa al matí amb el vot del PSC, Ciutadans i el PP una moció de l’oposició contra l’aplicació de l’article 155
A la tarda, milers de ciutadans celebren la independència als carrers
El PSC, Ciutadans i el PP van fer valer la seva majoria al ple de la Paeria per rebutjar dues mocions que havien presentat de manera conjunta la resta de grups, una en contra de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola per part del govern de Mariano Rajoy, i una altra de rebuig a l’empresonament dels presidents d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
El PSC, Ciutadans i el PP s’hi van oposar; ho van fer, això sí, des de posicions diferents. De fet, l’alcalde, Àngel Ros (PSC), va obrir el ple amb una declaració institucional en què mostrava el seu rebuig total tant a la declaració d’independència que a la mateixa hora es començava a debatre al Parlament de Catalunya, com també el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155, que també s’estava debatent al Senat espanyol durant el matí, i va responsabilitzar el govern català dels perjudicis que la seva aplicació pot significar per a l’autogovern català. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va ser l’encarregada de fixar la posició del grup socialista, en què va lamentar “l’espectacle” dels darrers dies i va justificar la retirada de la moció del PSC “pels esdeveniments de les darreres hores”. Abans de la discussió a la Paeria, es va saber que al Senat havia caigut l’esmena socialista de desactivar el 155 en el moment que Puigdemont convoqués eleccions. Des de Ciutadans, Ángeles Ribes va acusar els grups sobiranistes de “mentir” i va defensar que altres estats democràtics tenen articles similars al 155. Des del PP, Dolors López va justificar el 155 per “la irresponsabilitat del govern català, que ha sobrepassat totes les línies vermelles”.
Acusacions al PSC
Els grups defensors de la moció, en canvi, van posar tota la responsabilitat en el govern del PP i els seus socis en la tramitació del 155, Cs i el PSOE. I van coincidir a assenyalar especialment el PSC, el qual van acusar de col·laborar en un intent “autoritari” de liquidació de l’autogovern. El debat va ser tens i va arribar a un punt especialment calent quan el líder del PDeCAT, Antoni Postius, va acusar en un moment del seu discurs els socialistes “d’haver-se posat al costat dels feixistes”, frase que l’alcalde, Àngel Ros, va interpretar com si hagués anomenat “feixistes” als socialistes, i va anunciar que prendria mesures legals. El ple, el van seguir un grup de joves que van exhibir cartells per reclamar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
Celebració al carrer
El ple va tenir lloc al matí i va estar centrat en l’article 155. Però, a partir de les tres de la tarda, quan al Parlament es va proclamar la independència, el debat va passar al carrer i va ser un altre. Unes dues mil persones es van congregar a partir de les cinc de la tarda, en el moment de màxima afluència, al davant de la delegació del govern de la Generalitat. Es van produir celebracions a Balaguer, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Mollerussa i la resta de capitals de comarca.
Cimera dilluns a l’Aran
La reacció ha estat diferent a la Val d’Aran. Allà, el síndic d’Aran va anunciar que aquest dilluns els líders dels tres partits amb representació en el Conselh Generau (Convergència Democràtica Aranesa, Unitat d’Aran i PRAG) es reuniran per tractar de la situació creada per “l’aplicació de l’article 155 i el possible acord de destitució del govern de la Generalitat”, i els seus efectes sobre l’Aran. En cap cas, va aclarir el síndic, Carlos Barrera, la reunió es faria per “tractar del futur de l’Aran fora de Catalunya”.