Política

El príncep Carles, esquitxat en els ‘papers del paradís’

Els documents diuen que ell i la reina van invertir milions en paradisos fiscals

Les inversions plantegen dubtes sobre si és correcte que les facin a l’exterior

El príncep Carles d’Anglaterra és l’últim nom citat pels papers del paradís, que detallen inversions en paradisos fiscals de multimilionaris, financers, milionaris i celebritats. En el cas de l’hereu primer de la corona britànica, destapa que Carles, a través del ducat de Cornualla, la institució que s’encarrega de gestionar el seu patrimoni, va invertir 98.000 euros en la companyia Sustainable Forestry Management, dedicada al comerç de drets d’emissions de carboni el 2005.

A partir d’aquell moment el príncep va començar a fer conferències i discursos a favor dels drets d’emissions, sense dir que hi havia invertit. Tres anys més tard els seus beneficis es van triplicar. La casa reial al·lega que és una coincidència, però diversos experts al Regne Unit asseguren que hi podria haver un conflicte d’interessos. Els documents també assenyalen que, a més, va invertir 3,4 milions d’euros en quatre fons en diversos paradisos fiscals.

Els papers del paradís són 13,4 milions de documents electrònics confidencials que estan relacionats amb inversions en paradisos fiscals i que han estat filtrats per dos bufets jurídics especialitzats. Són fruit d’una investigació del diari alemany Süddeustche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació, que ja van filtrar els papers de Panamà l’any passat, compartida per 96 mitjans arreu del món. Involucra 120.000 persones i empreses que van invertir en dinou paradisos fiscals.

A més del príncep Carles, també hi està involucrada la seva mare, la reina Elisabet II. A través del seu ducat, el de Lancaster, que gestiona terres, propietats i actius de la monarca britànica, va invertir més d’11,3 milions d’euros en empreses de tecnologia basades en els paradisos fiscals de les Bermudes i les illes Caiman. Crida l’atenció que durant dotze anys ha invertit en l’empresa Brighthouse, criticada i multada per haver explotat famílies pobres i persones vulnerables i amb problemes mentals.

La casa reial ha dit que no sabien que estaven invertint en aquesta empresa. En les inversions del príncep Carles i de la reina no hi ha res il·legal o que suggereixi l’evasió d’impostos, però planteja dubtes sobre si és correcte que inverteixin a l’exterior. Cap d’aquestes inversions figuren en la declaració anual que publica la casa reial. El líder laborista, Jeremy Corbyn, va demanar a la reina que es disculpés públicament.

Entre els famosos que apareixen en aquests documents i que podrien haver comès evasió fiscal, destaquen membres de l’entorn del president Trump com ara el secretari de Comerç, Wilbur Ross, i el seu gendre Jared Kushner, amb vincles amb el Kremlin o el ministre d’Energia argentí. També els cantants Bono, Madonna i Shakira, el pilot de Fórmula 1 Lewis Hamilton, els empresaris George Soros i Juan Villalonga, i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias. També empreses com ara Apple, Facebook, Nike i Disney.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.