Política

Els independentistes aniran per separat al 21-D

El PDeCAT, ERC i la CUP no faran llista unitària, tot i plantejar una estratègia conjunta

El PSC acull a les seves llistes els exmembres de la Unió de Duran i Lleida, amb Espadaler de número 3 d’Iceta

L’intent de l’independentisme d’acordar una llista unitària per al 21-D s’ha repetit, amb molt menys temps, menys ferides i, sobretot, amb un resultat diferent. No hi haurà llista conjunta, però tampoc la reedició d’un Junts pel Sí que sí que va ser possible entre Convergència i ERC el 2015. La clau és que els republicans no tenien aquest cop intenció de repetir l’invent i renunciar un cop més a guanyar amb les seves sigles unes eleccions que fa dos anys les enquestes ja els donaven. Els pronunciaments de tots els partits i entitats independentistes s’han repetit, menys el d’ERC.

El PDeCAT ha donat suport a una llista unitària i el mateix president Puigdemont s’ha mostrat disposat a encapçalar-la si aixoplugava tot l’independentisme. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) l’ha tornada a demanar, però Òmnium, com ja va fer el 2015, no ha volgut entrar en el debat entre partits i ha repetit que donaria suport a la fórmula que es decidís. I ERC, aquest cop, ha posat com a condició imprescindible que la CUP també s’hi integrés. A diferència de fa dos anys, la CUP ha defugit públicament el debat però no ha tancat inicialment cap porta a una “marca blanca” que els pogués aixoplugar a tots, també al PDeCAT.

El vicepresident destituït i líder d’ERC, Oriol Junqueras, havia marcat el terreny amb una carta des de la presó en què rebutjava un nou debat públic que creia que perjudicava a tothom i apuntava cap a les llistes separades. I, dilluns, a menys de vint-i-quatre hores que es tanqués el termini legal per presentar la llista unitària, es produïa el desenllaç amb els inevitables però mínims retrets.

Alguns retrets

ERC destapava l’olla a través del seu portaveu, Sergi Sabrià, en avançar que els republicans presentarien la seva pròpia llista perquè entenien que la CUP no preveia una coalició unitària. La CUP reaccionava assegurant que havien proposat a ERC un preacord per la coalició que els republicans haurien descartat dilluns, a més d’exigir-los una “resposta immediata” a la llista única. Els cupaires defensen que la decisió només la poden prendre les seves bases. Aquestes hauran de triar diumenge entre quatre opcions: no presentar-se, repetir la marca CUP-CC, fer un front d’esquerres possiblement amb el sector de Fachin que ha abandonat Podem, o apostar per una candidatura cívica sense partits –el problema és que ja no pot ser una coalició de partits, amb la pèrdua d’espais electorals que això implicaria.

La Junta Electoral informava ahir que ha rebut quatre propostes de coalició: En Comú Podem-Catalunya en Comú, ERC-CatSí, PDeCAT-Pacte i Retallades Zero-Grup Verd. Els republicans han rebut els primers retrets dels representants del PDeCAT al Congrés i al Senat, Carles Campuzano i Josep Lluís Cleries. ERC va acceptar fa dos anys a contracor la fórmula de JxSí forçada per la pressió de mig any de la Convergència de Mas, l’ANC i altres formacions que s’integrarien a la marca, i fa mesos que havia descartat repetir la fórmula. El republicà Alfred Bosch treia importància ahir a les diferències anunciant que el PDeCAT, ERC i la CUP ja planegen una estratègia conjunta i possibles actes. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, defensava explorar qualsevol opció per la “unitat del món sobiranista” de cara a les eleccions.

Ex-UDC amb el PSC

D’altra banda, PSC i Units per Avançar presentaven ahir la integració a les llistes socialistes de la formació de l’antiga UDC de Duran i Lleida. L’exconseller i exsecretari general d’Unió, Ramon Espadaler, serà el número 3 de la llista encapçalada per Iceta a Barcelona i Montserrat Surroca ocuparà el número 2 a la llista gironina, segons informava Efe. Units per Avançar tindrà els números 3 de les llistes a Lleida i Tarragona.

L’acord que divendres haurà de ratificar el consell nacional del PSC el presentaven Iceta i el president d’Units per Avançar, Oriol Molins. El grup parlamentari que sorgeixi de les eleccions durà el nom de Socialistes-Units per Avançar i defensarà la “renovació del pacte constitucional”, la “bona convivència entre catalans i entre Catalunya i Espanya” i la “recuperació de l’autogovern” deixant sense efecte el 155. Diputats socialistes i democratacristians podran votar en un sentit diferent en casos de “consciència personal i certs àmbits programàtics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.