Política

Eleccions 21-D

ERC posa els consellers que són a la presó o a Bèlgica a la llista

Els republicans trien Oriol Junqueras com a candidat per presidir la Generalitat

Els consellers Romeva i Comín, independents de JxSí el 2015, ocupen el tercer lloc i el setè en la llista de Barcelona

ERC vol que el vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, destituït pel govern espanyol i empresonat per l’Audiencia Nacional, sigui el seu candidat a la presidència de la Generalitat i que a partir del 21-D siguin diputats elegits pels ciutadans tots els consellers que han estat destituïts i empresonats o que són a Bèlgica pendents de la petició d’extradició de la justícia espanyola. Junqueras encapçala la llista nacional dels republicans; Dolors Bassa, a la presó de dones d’Alcalá Meco, encapçala la de Girona, i Meritxell Serret, consellera desplaçada a Brussel·les al costat del president Puigdemont, és la cap de llista a Lleida. Raül Romeva, independent de Junts pel Sí i exmembre d’ICV, és el número tres a Barcelona, darrere de la secretària general d’ERC, Marta Rovira. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ocupa el cinquè lloc, mentre que el de Sanitat, Toni Comín, també independent a Junts pel Sí i exmembre del PSC, ocupa el setè lloc a la candidatura.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, deixava clar ahir davant del consell nacional del partit que els republicans utilitzen la candidatura com un “instrument per rehabilitar els presos que tenim a la presó”. “Volem que la gent els rehabiliti, els torni a legitimar. Per dignitat”, hi afegia. Rovira va fer una crida electoral perquè el 21-D serveixi per “arrencar de les mans del govern espanyol les institucions democràtiques de Catalunya i posar-les a les mans dels ciutadans d’aquest país” i per restablir els pilars bàsics de la democràcia: la llibertat d’expressió i el dret de reunió. La dirigent dels republicans reivindica el dret de defensar idees i qualsevol debat polític i el dret dels parlamentaris catalans d’impulsar iniciatives polítiques quan vulguin.

ERC aposta el 21-D per una llista cremallera en què s’alternin homes i dones en cada posició. Tenint en compte que Romeva és el tercer de Barcelona i Mundó el cinquè, la quarta posició correspon a una dona, i el partit ha deixat l’espai desocupat en espera que la presidenta Carme Forcadell decideixi si el vol ocupar o si prefereix donar pas a una altra candidata.

El fins ara portaveu adjunt de Junts pel Sí, el republicà Roger Torrent, acompanya la consellera Bassa de número dos de Girona, mentre que Bernat Solé, alcalde d’Agramunt i també diputat, acompanya Serret com a segon de la llista de Lleida. El fins ara delegat del govern català a Tarragona, Òscar Peris, encapçala la llista tarragonina juntament amb la reusenca Noemí Llauradó. L’exmilitant del PSC i membre de la UGT José Rodríguez, Trinito, ocupa el lloc número 24 de la llista barcelonina, mentre que el politòleg madrileny Ramon Cotarelo la tanca. També en un lloc simbòlic, el llibreter gironí Guillem Terribas tanca la llista gironina, en el número 17.

Rovira també va defensar una llista que inclogui els primers noms triats pels congressos territorials del partit amb l’objectiu de construir la República i que, segons ella, “busca i buscarà i promourà la suma i el compromís, amb un front clarament republicà”. I això es farà, segons ella, “amb absoluta coordinació i cooperació amb la diversitat del país”.

Rovira va advertir que unes eleccions que ERC considera imposades, il·legítimes i il·legals només es poden legitimar participant-hi i va reptar el govern del PP, Cs i el PSC a alliberar els presos si volen “oferir garanties democràtiques” i assegurar que totes les opcions polítiques es puguin presentar “en igualtat de condicions”.

Aquesta és una candidatura perquè la gent rehabiliti els presos polítics, els torni a legitimar. Per dignitat
Si el PP, Cs i el PSC es volen presentar en igualtat de condicions, que treballin perquè els presos d’una de les opcions surtin lliures
Ser independentista a l’Estat és molt complicat. Al Regne Unit i al Canadà és un exercici democràtic
Marta Rovira
secretària general d’erc

Els socis de l’ANC opten per la llista única

redacció

Els socis i simpatitzants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) opten de manera àmplia per una llista única del bloc sobiranista de cara a les eleccions del 21-D. Així ho van decidir a través de la consulta telemàtica impulsada des de divendres per l’entitat en què es preguntava: “Vols que l’Assemblea Nacional Catalana promogui una única candidatura del bloc sobiranista oberta a líders polítics i de la societat civil empresonats i perseguits judicialment?” De les 11.555 persones que hi van participar, 9.922 van respondre afirmativament, dada que representa el 86% dels vots. El no a la llista única va recollir 1.379 adhesions, mentre que 254 persones es van abstenir. En aquesta votació, hi va participar una proporció de socis superior respecte a la consulta sobre el referèndum del 2016. L’entitat va manifestar que “els resultats són clars”, però que “no es consideraran definitius fins que no s’hagin resolt totes les incidències tècniques de la votació telemàtica”. L’entitat va indicar que ara “l’ANC treballarà com a nexe d’unió entre totes les possibles candidatures per aconseguir una llista única”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.