Política

Estats Units

Estocada al procés de pau

Trump reconeix Jerusalem com a capital d’Israel

Abbas invalida Washington com a mediador i Netanyahu aplaudeix el gest

Esclat d’ira als països àrabs i crítica de líders mundials a l’“error” de la Casa Blanca

El president tira pel dret i ignora l’avís sobre el risc de la seva decisió

El president dels EUA, Donald Trump, va confirmar ahir que de forma oficial reconeix Jerusalem com l’única capital d’Israel. El gest, d’un simbolisme extraordinari, demostra una vegada més la facilitat amb què el mandatari trenca amb dècades de política i diplomàcia del seu país i que està disposat a actuar en solitari sense el consens de la comunitat internacional. Revela també que no té cap preocupació per despertar el caos i crisis violentes amb les seves accions.

De res van servir les pressions internacionals perquè repensés la decisió, una de les principals promeses de campanya que havia fet al poderós lobby jueu nord-americà. “Finalment reconeixem el que és obvi: que Jerusalem és la capital d’Israel. No és res més que el reconeixement de la realitat”, va defensar-se el mandatari.

El reconeixement implica, a banda, el trasllat de l’ambaixada nord-americana a Jerusalem. Un moviment que Trump espera que es pugui fer en tres o quatre anys, així que es trobi el lloc adequat i s’aconsegueixin les mesures de seguretat necessàries per a la seu diplomàtica dels EUA. Un edifici que, segons el president, serà un “tribut a la pau”.

L’“obvietat” de la realitat de Jerusalem és l’escut amb què es defensa Trump, com si la decisió fos només un tràmit burocràtic i no tingués cap mena de repercussió en el procés de pau, com si la ciutat no fos un dels esculls més complexos dels diàlegs de pau.

El primer cop el rep, de forma directa, un procés de pau que està desaparegut, però que podria haver estat tocat de mort amb l’anunci de Trump. Irònicament, el president va intentar convèncer que la decisió no té caràcter partidista entre els dos bàndols en conflicte, i que els EUA mantenen l’equidistància en un procés de pau en el qual encara confien i del qual no volen sortir,

“No estem prenent partit sobre els temes finals de l’estatus, incloent les fronteres específiques de la sobirania israeliana a Jerusalem o la resolució de les fronteres disputades”, va explicar Trump.

No va fer cas de les advertències del seu equip de seguretat nacional, encapçalat pel secretari de Defensa, James Mattis, i el secretari d’Estat, Rex Tillerson, preocupats pel “risc i impacte” d’una decisió d’aquest calibre.

No obstant el seu desig, la pau ara sembla una utopia. L’Autoritat Nacional Palestina (ANP) va assegurar que, amb la capitalitat de Jerusalem, la solució dels dos estats està “totalment destruïda”, fins al punt d’augurar la fi del procés de pau. El president palestí, Mahmud Abbas, va dir que des d’ara Washington no pot ser un mediador vàlid. La reacció als països àrabs va ser visceral. A la franja de Gaza, hores abans de l’anunci oficial, ja es van començar a cremar banderes dels EUA i Israel, mentre les faccions palestines anunciaven “tres dies d’ira i ràbia popular”.

Hamas va denunciar una “agressió flagrant” contra els palestins i va alertar que el discurs de Trump “obre les portes de l’infern”. Minuts després de l’anunci, desenes de persones es manifestaven a les portes d’edificis diplomàtics nord-americans a països de majoria àrab i també a Turquia, país que ha amenaçat de trencar relacions diplomàtiques amb Israel. Trump, conscient que la decisió despertaria la ira als països de majoria musulmana, va instar tot el cos diplomàtic a evitar viatjar a Israel, Jerusalem o a la franja de Gaza com a mínim fins al 20 de desembre.

Tampoc van estar contents els aliats dels EUA, ferms en la condemna de la decisió unilateral de Washington. Macron va rebutjar la decisió i la premier May va recalcar que Londres manté “inalterable” la seva posició sobre Jerusalem. Per la seva banda, el secretari general de l’ONU, António Guterres, recordava que l’estatus de Jerusalem només es resoldrà amb negociacions entre les parts segons les resolucions de l’organisme. Fins i tot el papa es va manifestar “profundament preocupat” i va fer una crida a respectar els acords i l’statu quo actuals.

Els únics feliços per la decisió van ser els israelians. Benjamin Netanyahu, el primer ministre, es va felicitar per un “dia històric” i un “pas endavant important” cap a la pau. “És estrany parlar de noves i genuïnes fites en la gloriosa història [de Jerusalem]. Però el pronunciament del president Trump és una d’aquestes ocasions”, va aplaudir.

LA FRASE

Finalment, reconeixem el que és obvi: que Jerusalem és la capital d’Israel
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.