Política

ANTONIO ESPINOSA

NÚMERO 11 DE CIUTADANS PER BARCELONA

“Si cal aplicar el 155 de nou serà a llarg termini, per uns quants anys”

Fill de Villamayor de Calatrava (Ciudad Real), va arribar al Bages el 1971. Va ser el cap de llista de Ciutadans a les municipals del 2015, però va deixar l’acta per ser diputat al Parlament

Ciutadans ha de convèncer sí o sí el PSC per formar un govern no independentista?
Si sumem Ciutadans, el PP i PSC i potser l’abstenció de Catalunya en Comú es podria configurar una alternativa i un govern presidit per Inés Arrimadas. I no dic Arrimadas perquè sí, ha de ser la presidenta si la de Ciutadans és la llista més votada dins el bloc no independentista. Si ho fos la del PSC, nosaltres li donaríem suport, com ja ho hem fet a Andalusia. O com hem fet a Múrcia amb el PP.
I si el bloc independentista torna a sumar majoria?
Espero que canviïn d’estratègia. S’ha de cosir aquest deteriorament econòmic i social. Crec que els independentistes no han de renunciar al seu objectiu, siguin més o siguin menys. El que han de fer és treballar perquè democràtica i legalment l’independentisme sigui imparable.
Però això només passa per un referèndum pactat, i el PP, el PSOE i Ciutadans no ho volen.
Sí, d’acord, és difícil, però la política són també aliances. És evident que els partits independentistes en si mateixos sempre seran minoritaris en el conjunt d’Espanya, però la composició que hi ha avui al Congrés pot variar. I un altre tema: l’independentisme ha de treballar els suports internacionals. I els de dins de Catalunya, perquè ni tan sols aquí hi ha una majoria clara. Tot això no es té i és tot això el que ha generat frustració i inestabilitat econòmica. I et dius: ostres, potser cal que el mateix independentisme, sense renunciar a res, es replantegi l’estratègia, perquè l’actual ens ha conduït fins aquí.
Diu que cal esperar que hi hagi una majoria que vulgui fer un referèndum. Quants anys ha d’esperar tota la gent que ha sortit al carrer?
Quan s’ha fet un referèndum acordat ha estat perquè la composició de forces del congrés respectiu ho ha permès. Cal esperar aquests moments. Cal perseverança, determinació i paciència per eixamplar les bases. I que pel conjunt d’Espanya es vegi com una cosa positiva, natural i lògica. Però Ciutadans no ho veu així i ens hi oposarem. No demano a l’independentisme res més que el que la democràcia demana a la resta. Si entre tots vam decidir que per canviar l’Estatut calia una majoria qualificada de 90 diputats, per què no es respecta?
Però l’Estatut que va votar el Parlament tampoc va ser el que va quedar, i d’aquí plora la criatura...
Sí, entesos, però sense 90 diputats no es pot iniciar un canvi tan gran i profund com la segregació d’un país.
I si les eleccions avalen l’estratègia actual? Tornarà el 155, malgrat el resultat?
Qualsevol estat democràtic del món no pot permetre una situació d’il·legalitat al seu territori. Si s’ha pres aquesta decisió en base a uns actes que el govern de Catalunya il·legalment ha fet, si el govern continua instal·lat en aquesta il·legalitat, caldrà tornar a fer efectiu el 155.
I eleccions de nou? Fins quan?
Crec que la segona intervenció ja no seria només per convocar eleccions, sinó per uns quants anys, a més llarg termini.
Ciutadans ha estat un dels partits que ha qüestionat el model d’escola catalana actual. Què canviarien, si governessin?
La politització de les aules. És un fet. No passa a totes, però a moltes hi ha situacions que s’han de canviar. No em sembla correcte que a les aules hi hagi estelades i símbols que només són d’una part.
Els llaços grocs, també? Perquè hi ha gent que no és independentista però que no està d’acord amb els empresonaments.
L’escola pública ha d’estar al marge de la politització, ja hi ha espais suficients per manifestar les posicions polítiques. Les aules no han de tenir símbols. Que s’ensenyi el valor de la democràcia ens sembla perfecte, però no es pot associar la democràcia a una part. Hi ha partits amb posicions diferents i cap és menys demòcrata. S’hauria de garantir la neutralitat de l’escola, i en alguns col·legis no es fa.
Els han quantificat?
No els hem controlat. Ho sabem perquè rebem imatges.
No se n’ha fet un gra massa amb la prohibició de llaços grocs i els llums grocs?
En una fase electoral no hi ha d’haver una simbologia de part en els espais de tots. Estic convençut que hi ha gent que veu que és una clara injustícia la situació dels consellers, ho respecto, però un ajuntament també ha de respectar els que no ho veuen així.
Les enquestes diuen que creixen. Es veuen forts?
Les enquestes donen moral, però més enllà de les enquestes percebem que creix el nombre d’afiliats, un 30% en dos mesos. Hi ha un clima molt positiu. La gent ens diu que ens votarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.