Politització de la justícia a Espanya
El CGPJ avala els canvis en el tribunal de la caixa B del PP
El jutge que va votar a favor de citar a declarar Rajoy com a testimoni en el judici de la primera etapa de la Gürtel n’ha quedat fora
Totes les acusacions han recorregut contra la nova composició
La nova composició del tribunal que jutjarà la caixa B del PP a l’Audiencia Nacional ha passat el control de legalitat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tot i deixar fora dos jutges del cas i malgrat que totes les acusacions hi han presentat un recurs en contra o han anunciat que ho farien.
El màxim òrgan de govern dels jutges avala la nova composició, en aprovar les noves normes de repartiment de l’Audiencia Nacional per al 2018, l’aplicació de les quals deixen fora dos jutges del cas. Concretament, els dos que en queden fora van formar part del tribunal que va jutjar la primera etapa de la trama corrupta Gürtel i un d’ells, amb el seu vot, va obligar el president espanyol, Mariano Rajoy, a declarar com a testimoni en el cas.
L’aval donat a la nova composició va ser adoptat el 5 de desembre passat per la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial sense cap veu discrepant. Segons informava ahir el diari digital Público, la resolució ahir encara no havia estat publicada al portal de transparència del màxim òrgan de govern dels jutges.
La comissió permanent del CGPJ és l’òrgan encarregat de vetllar per la legalitat dels acords de les sales de govern, com ara el repartiment. En el cas de l’Audiencia Nacional i dins l’àmbit penal, el repartiment per al 2018 va ser proposat per la presidenta de la sala penal de l’Audiencia Nacional, Concepción Espejel, tot i que va ser recusada del tribunal del cas Gürtel, una de les peces del qual és precisament la caixa B del PP.
Les noves normes de repartiment alteren el tribunal de la caixa B del PP, tot i que al seu moment es va notificar a les parts que no podria ser modificat excepte circumstàncies excepcionals, com ara una defunció. En les noves normes, segons Público, es disposa que la nova presidenta de la secció, María José Rodríguez Duplá, presideixi tots els judicis. Així es canvia Ángel Hurtado en les peces de la trama Gürtel pendents de jutjar. També s’integra com a ponent Juan Pablo González en lloc de Julio de Diego, que substituïa en el cas Gürtel el recusat Enrique López. Es dona el cas que De Diego va ser el jutge que va donar suport a José Ricardo de Prada per citar a declarar Rajoy per la primera època de la trama Gürtel, motiu pel qual es va convertir en el primer president del govern espanyol actiu a ser citat davant un tribunal.
Tots aquests canvis van dur al trencament del tribunal, que tenia previst jutjar la caixa B del PP i que era el mateix que va jutjar la primera època de la Gürtel, integrat per Ángel Hurtado, Julio de Diego i José Ricardo de Prada. Amb les noves normes de repartiment queden fora del tribunal Hurtado i De Diego, mentre que De Prada, de línia progressista, en continuarà formant part juntament amb els conservadors Juan Pablo González i María José Rodríguez Duplá.
El TC anul·la la jornada de 35 hores a Andalusia
La Junta d’Andalusia mantindrà per als seus 250.000 funcionaris la jornada “presencial” de 35 hores setmanals, a la qual se sumaran 2,5 hores més de treballs preparatoris que els empleats públics andalusos faran en el seu temps particular, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagués anul·lat la reducció de jornada. També mantindrà els 7.000 contractes que ha subscrit des que el 2013 va implantar les 35 hores, segons va anunciar la Junta. La decisió del TC és un dur revés per al govern de Susana Díaz, que no fa ni 15 dies va aprovar la llei de pressupostos per al 2018 computant aquestes 35 hores per cada empleat públic.