Kurz reitera el compromís de Viena amb la UE
Tusk i Juncker reben el nou canceller austríac, en el seu primer viatge exterior
El nou canceller austríac, Sebastian Kurz, que governarà en coalició amb l’ultradretà Partit Liberal d’Àustria (FPÖ), va reafirmar ahir el seu compromís amb la Unió Europea (UE) i el futur del bloc comunitari durant la seva primera trobada amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, a Brussel·les. Kurz, que també es va reunir ahir amb el cap de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va manifestar en una piulada a Twitter el seu entusiasme amb vista als treballs preparatoris de la presidència de torn austríaca de la UE, la segona meitat del 2018.
La capital comunitària ha estat el primer destí estranger de Kurz com a canceller, després de jurar el càrrec, dilluns passat, juntament amb la resta de membres del nou executiu. Tusk, per la seva banda, ja havia felicitat per carta el canceller, a qui va instar a “seguir tenint un paper constructiu i proeuropeu a la UE” amb vista a la presidència rotatòria que Àustria assumirà d’aquí a mig any.
També ahir, el nou canceller conservador d’Àustria va manifestar la voluntat d’“aprofundir” les relacions bilaterals amb Israel, que ja ha fet saber que no mantindrà contactes directes amb els ministres de l’FPÖ del govern de Viena. “Està clarament exposat al nostre programa de govern que volem aprofundir les relacions bilaterals amb Israel”, va assegurar ahir Kurz al seu compte de Twitter després d’haver-se reunit amb l’ambaixadora israeliana durant el primer dia del seu mandat.
Passaport per als habitants del Tirol del Sud
RedaccióEl nou govern de coalició de Viena va confirmar ahir la seva intenció d’oferir la nacionalitat austríaca als membres de la minoria germanòfona del nord d’Itàlia, però es va comprometre a fer-ho consultant abans les autoritats de Roma. El pla de doble nacionalitat per als ciutadans de la regió italiana d’Alto Adige (o Tirol del Sud) figura en l’acord de coalició de 180 pàgines firmat per l’ÖVP de Kurz i l’extrema dreta de l’FPÖ. El territori de l’Alto Adige va ser cedit a Itàlia pels austríacs després de la Primera Guerra Mundial. Mussolini hi va desplaçar milers d’italians durant els anys 20, però la població germanòfona segueix superant avui el nombre de parlants italians.