Política

eleccions 21-D

balanç

Els partits independentistes mantenen el suport a Girona

Junts per Catalunya, ERC i la CUP sumen 12 diputats, els mateixos representants sobiranistes que fa dos anys

Cs dobla els resultats i obté 4 diputats

Participació històrica, que supera el 81%

L’independentisme manté un suport majoritari a les comarques gironines, malgrat el fort impuls que guanya Ciutadans, com ha passat arreu del país. Dels 17 diputats que estaven en disputa, 12 se’ls enduen els grups sobiranistes: 7 Junts per Catalunya, 4 ERC i 1 la CUP. Malgrat això, hi ha un petit retrocés en percentatge: del 64,6% del total de vots emesos que es va assolir en els comicis del 2015, s’ha passat a un 63,7%.

Per la seva banda, Ciutadans dobla la seva representació i s’enfila a 4 diputats, gairebé dobla el percentatge de vots (del 12,6% del 27-S al 19,4% d’aquests comicis). Així, el representant gironí que resta se l’enduria el PSC, que d’aquesta manera conserva el diputat que va obtenir ara fa dos anys –en aquest cas, el percentatge es manté molt similar al de l’anterior convocatòria, que va ser d’un 8,7% i que ara s’ha situat al 8,6%–. Finalment, l’altre gran titular de la jornada el comparteixen Catalunya en Comú i el PP, que no en fan prou per obtenir representació parlamentària en l’àmbit de la demarcació de Girona –un 4% de vots els primers i un 2,8 els populars–. Perden, així, el diputat que tenien fins ara.

Tot plegat, en una jornada de participació històrica a les comarques gironines. Si ja ho dèiem en les eleccions del 27-S, en què es va arribar a un 78%, aquesta vegada s’ha assolit un inèdit 81,5%. Una xifra que evidencia la gran mobilització dels gironins per decidir el futur parlamentari del nostre país.

Aprofundint més en les dades, Junts per Catalunya s’ha imposat clarament a la demarcació de Girona, ja que ha superat els 148.000 vots, que en percentatge representen un 36,7. Per la seva banda, ERC se situa com a segona força a la demarcació, amb quasi 88.000 vots (21,7%) i 4 diputats. De fet, el 2015 Junts pel Sí, que recordem que era la suma dels llavors convergents i Esquerra, també va obtenir 11 representants i, en nombre de vots totals, els resultats són més positius, ja que en aquell moment es van obtenir poc més de 214.000 vots i, ara, sumant Junts per Catalunya i ERC, se sobrepassen els 236.000. En canvi, la CUP perd suport percentual i també en nombre de votants. El 2015 se situava en 8,6% i 32.789, i ara, en un 5,3% i 21.500. No obstant això, manté el diputat, malgrat que en algun moment de la nit es va arribar a témer que el perdria.

Cal detallar, també, el resultat de Ciutadans, que és molt positiu en tots els sentits. Dobla el nombre de diputats, passant de 2 a 4, millora en quasi set punts el percentatge (de 12,6 a 19,5) i dels 47.984 vots de fa dos anys arriba a quasi 79.000.

Pel que fa al PSC, és el partit que s’estanca i no pateix cap variació en un sentit ni en l’altre. Manté diputat i percentatge, i guanya poc més d’un miler de vots (34.851).

Els grans derrotats de la nit, sens dubte, són Catalunya en Comú i, especialment, el Partit Popular. Els primers es queden amb un escarransit 4% de vots i els populars, amb un testimonial 2,8%. En nombre total de vots, estem parlant de poc més de 16.000 i 11.400, respectivament. Qui rep la patacada més gran és el PP, que baixa a la meitat en nombre de vots. Cap dels dos partits té prou suport per tenir diputat.

LA XIFRA

81,5
És el percentatge
de participació obtingut a la demarcació de Girona, una xifra històrica que supera el 78% del 27-S


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.